En weekend i Helsingborg

annacate-hbg

Sista helgen i september åkte jag och min man till Helsingborg i två nätter. En liten minisemester bara vi två. Det var första gången vi var i staden och gissa om vi blev glatt överraskade! Så mysig stad i Skåne med vacker arkitektur och härligt kulturutbud. På andra sidan sundet ligger Danmark och Helsingör, och vi konstaterade efteråt att den lättsamma danska stämningen gjorde sig påmind i staden.

annacate-hbg-2

Efter vi checkat in på vårt hotell gick vi ut på en promenad för att utforska staden närmare och hamnade vid en fin utsiktsplats. Visst är det något speciellt med städer som har havet alldeles inpå.

annacate-hbg-3

Därefter åt vi en tidig middag på en mysig spansk restaurang för att sedan gå på en föreställning på Helsingborgs stadsteater, Selma Lagerlöfs Jerusalem. Just teater är inget jag brukar gå på så ofta, men är definitivt något jag vill göra mer av i höst. Av min vän Joanna fick jag biljetter till att gå på opera eller teater med henne i 40-års present. En sån bra presentidé som jag tar med mig.

annacate-fredriksdal-19

På söndagen när vi vaknade tog vi en promenad bort till Fredriksdal museer och trädgårdar. Där hölls den årliga Mikaeli Marknad, en höstmarknad med bland annat lokalproducerad mat, gamla historiska byggnader och lokala hantverkare. En sån härlig plats i utkanten av stan men ändå inom promenadavstånd, som en känsla av att vara ute på landsbygden med djur som betar på de stora ängarna och åkrarna.

annacate-fredriksdal-2

annacate-fredriksdal-5

Trädgården var så vacker i sin höstskrud, där rosor av olika sorter fortfarande blommade. Till nästa år vill jag plantera så många olika sorters rosor att jag glömmer namnet på dem, bygga rosportaler i trädgården och anlägga nya grusgångar.

annacate-fredriksdal-10

annacate-fredriksdal-11

Den herrgårdsliknande byggnaden Fredriksdal stod öppen för besökare. Älskar myllret av de olika växterna och blommorna vid framsidan av ingången.

annacate-hbg-8

annacate-hbg-9

Tycker alltid det är så spännande att gå runt och titta på alla detaljer på såna här ställen.

annacate-hbg-10

Dessutom så fina höstbuketter överallt. I helgen rensade jag bort den sista krassen i våra rabatter. Önskar jag hade hunnit plocka in mer av den och gjort buketter som dessa innan den hann vissna ner.

annacate-hbg-14

annacate-hbg-11

Så mycket färginspiration överallt, både i form av frukt, grönsaker och höstkransar.

annacate-hbg-13

Lunch åt vi på mysiga Fredriksdals trädgårdskafé. En byggnad som förr var stall för godsets körhästar.

annacate-fredriksdal-14

Därefter gick vi till Flora Linnea, Fredriksdals rosarium. Jag kände till butiken sen tidigare då jag blev tipsad om att beställa rosor därifrån i våras. Då beställde vi två honungsrosor och en flammentanz, två sorter som ska vara snabbväxande sägs det.

annacate-fredriksdal-18

De har ett enormt utbud av olika rossorter, önskar jag hunnit läsa på lite mer om rosor innan.

annacate-fredriksdal-16

annacate-fredriksdal-17

Blev även väldigt sugen på att plantera humle till våren. Så fint att den har letat sig upp från fasaden mot taket.

Processed with VSCO with a6 preset

Foto: Copyright 2019. All rights reserved.

Efteråt tog vi en långpromenad längs havet innan vi avrundade dagen med en middag på en restaurang som låg  ett stenkast från vattnet. Enligt stegräknaren på min mobil hade vi promenerat över 19 000 steg den dagen, och 1,4 mil. Helsingborg åkte genast upp på en favoritplats av städer att besöka igen <3

 1. Ser ut som en riktigt härlig resa! Fredriksdal är så fint. Har fortfarande rosor kar att plantera sedan mitt senaste besök på Flora Linnéa förrförra sommaren. Finns ju så många fina att välja på, haha.

 2. Johanna skriver:

  Hej!
  Så fina inspirerade bilder, blev genast sugen på att planera trädgården till nästa år och ta en tur till Helsingborg med sambon.

  Önskar dig en fin onsdag!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

LOADING..

annacate-orsa3-6

Rubriken känns kanske inte aktuell just idag, när hösten känns i hela kroppen. Men jag hittade de här bilderna bland opublicerade inlägg och tänkte att det kanske är dags att väcka liv i den här slumrande bloggen.

annacate-orsa3-4

Jag tror det var fem år sedan vi hyrde det här huset i min barndomsort sist, och sen dess har jag haft svårt att släppa den här platsen. Det är något med de handblåsta fönstren och värmen som sitter i väggarna, de gamla ladorna som omringar gården, pionrabatterna och syrenbersån som barnen kan leka koja i.

annacate-orsa3-5

Baksidan av huset har den här vyn, med oändlig grönska som slutar någonstans där bland de blånande bergen långt i fjärran.

annacate-orsa-2

Vi kom dit på eftermiddagen dagen innan midsommar. Jag plockade in en bukett lupiner redan vår första kväll och smög upp för den knarrande trappan till övervåningen.

annacate-midsommartid-3

Tycker så mycket om de gamla listverken som fått stå orörda och hur trägolvet är lagt där i svängen in till sovrummet.

annacate-midsommartid-2

annacate-midsommartid

Spetsgradiner och en enkel midsommarbukett <3 Nästan så jag känner sommarpirret fastän jag njuter av hösten som är nu. Innanfönstren satt fortfarande kvar på övervåningen och de fick mig att minnas mitt barndomshem, hur jag inför varje vinter hjälpte till med att sätta in dem i mitt rum. Jag tyckte mest om att lägga dit bomullen, eller allra helst mossa om vi hade varit i skogen.

annacate-orsa

På midsommardagen bar vi båda blå klänningar vilket jag ville föreviga i det blå köket på övervåningen.

annacate-orsa3

Under de två veckor vi var uppe i Dalarna skulle jag varva semester med jobb för Olars Ulla inemellan. Resultatet kan ni se på deras hemsida nu i dagarna. Precis som i våras fick jag det fina uppdraget att med kreativ frihet få fota och tolka Ullas kläder, denna gång i dalamiljö.

annacate-orsa4

En kväll promenerade vi till tjärnen en bit bort och fotade i skogen. Barnen ville bada, däremot inte min man som skeptiskt tittade ner i det mörka vattnet. Är man van vid hav så är man, själv har jag inget emot att bada vare sig i mörka tjärnar eller insjöar.

annacate-orsa4-2

Solen letade sig in emellan granskogen.

annacate-orsa4-3

Alltid spännande med vattenfall och det mäktiga ljudet som överröstar allt annat.

annacate-orsa4-4

På hemvägen stannade vi till vid den gamla folkskolan i byn med en av de vackraste dubbeldörrar jag sett.

annacate-orsa4-5

Nyfiket kikade vi in genom fönstren, rymliga pärlspont beklädda rum med högt i tak. Vi fantiserade om hur det skulle vara att göra om det till bostad.

annacate-orsa5

Sista morgonen innan vi åkte tillbaka hem ställde jag klockan extra tidigt innan tåget skulle gå. Medan de andra fortfarande sov smög jag åter igen upp för den knarrande trappan till övervåningen och drack min första kopp kaffe.

 1. Moa skriver:

  Tack för inlägget! Har undrat över det huset och omgivningen sen du lade upp bilder på instagram. Gärna mer från det, vilken otrolig känsla! dröm!

 2. Sofia skriver:

  Men gudars skymning så vackert! Och de där dörrarna till folkskolan hur är det ens möjligt ♥️♥️♥️Måste va en saga där innanför !??

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

LOADING..

Kulturresan i Dalarna dag 3-Hildasholm och Ornässtugan

annacate-hildasholm-40

annacate-hildasholm-42

Tredje och sista dagen på vår kulturresa genom Dalarna åkte vi till Munthes Hildasholm i Leksand. Vi kom dit tidigt på morgonen när luften var så där hög och klar och daggen låg kvar i gräset. Trots att jag är uppvuxen en timme därifrån var det första gången jag besökte denna underbara plats.

annacate-hildasholm-39

Stengården, som den hette från början, byggdes under åren 1910-1911 av Axel Munthe. Gården sägs vara hans morgongåva till sin brittiska fru Hilda Pennington-Mellor. Efter hennes död 1967 fick gården namnet Hildasholm. Det är även Hilda som ritat och anlagt trädgården, och visst kan man se att hon hämtat inspiration från sitt hemland England.

annacate-hildasholm-41

Trädgården består av olika trädgårdsrum och är en upplevelse i sig. Älskar de figurklippta buskarna och granarna.

annacate-hildasholm-36

Liksom baksidan av huset. Tänk att sitta där på uteplatsen en höstkväll med tända lyktor.

annacate-hildasholm-35

Det är verkligen en trädgård att promenera runt och gå vilse i för att upptäcka nya stigar och små trädgårdsrum.

annacate-hildasholm-37

Och för att titta på den här utsikten <3 Som en tavla.

annacate-hildasholm-33

Ingemar, som arbetat som trädgårdsmästare på Hildasholm sedan 1999, gav oss en fin och väldigt intressant guidning genom huset.

annacate-hildasholm-8

Morgonsolen letade sig in genom de vackra spröjsade fönstren i var och vartannat rum.

annacate-hildasholm

annacate-hildasholm-2

Så fina detaljer och textilier överallt.

annacate-hildasholm-14

Porträtt på dörrar precis som i Karin och Carl Larssons hem.

annacate-hildasholm-3

annacate-hildasholm-5

Så härligt med väggbonaden bakom spegeln!

annacate-hildasholm-11

annacate-hildasholm-9

Hildas kreativitet fick verkligen ta upp en stor plats i hemmet. Till Nathalies stora förtjusning upptäckte vi det här underbara dockhuset. Kolla in alla små detaljer, helt otroligt.

annacate-hildasholm-22

Hilda hade även ett stort intresse för teater vilket sägs ha lämnat avtryck i orten.

annacate-hildasholm-10

annacate-hildasholm-12

annacate-hildasholm-15

Vi fastnade länge i det här rummet med de vackra spetsklänningarna och blusarna…

annacate-hildasholm-16

… tillsammans med Karin som överraskade oss med ett besök. Hon berättade varmt om sin kärlek till Hildasholm och alla gånger hon besökt platsen under sin uppväxt. Så roligt att äntligen få träffa henne efter alla år som vi följt varandra på Instagram.

annacate-hildasholm-19

annacate-hildasholm-20

Jag hade lite svårt för att sluta fota dessa vackra plagg, speciellt då morgonljuset var så fint.

annacate-hildasholm-23

Skulle gärna haft en blommig sänghimmel inne i vårt sovrum.

annacate-hildasholm-24

annacate-hildasholm-25

annacate-hildasholm-27

Badrummet var nog mitt favoritrum i hela huset, hur konstigt det än låter. Så många fina detaljer, som torkställningen framför fönstret, duschblandaren och tvålkoppen på badkaret.

annacate-hildasholm-26

Ett litet sminkbord inne i badrummet hade jag också gärna haft här hemma.

annacate-hildasholm-28

annacate-hildasholm-30

Och köket sen, med alla sina inbyggda köksskåp.

annacate-hildasholm-31

Blev så nyfiken på vad som döljer sig inne i alla de där skåpen. Tycker gräskronan är väldigt ståtlig ovanför köksbordet, fick mig att tänka på en bild Karin lade upp på Instagram nu kring midsommar.

annacate-hildasholm-32

Hildasholm gjorde minst sagt intryck på både mig och Nathalie. Vi pratade om att åka tillbaka snart igen redan i bilen på väg därifrån.

annacate-hildasholm-43

Sista stoppet på resan var Ornässtugan som ligger vackert belägen på en udde vid sjön Runn mellan Falun och Borlänge.

annacate-hildasholm-44

annacate-hildasholm-45

Ornässtugan är en medeltida bergsmansgård med en väldigt spännande arkitektur. Mest känd är den för sin historia, då det var här Gustav Vasa tvingades fly från danskarna genom dasset. Berättelserna kring den här platsen och Vasas färd genom Dalarna är ursprunget till vad vi idag känner till som Vasaloppet.

annacate-hildasholm-46

Det var väldigt skönt att avsluta tre intensiva och fantastiskt roliga dagar vid den här rofyllda platsen. Vill du göra en liknande resa så kan du läsa mer om Kulturresan och de platser som ingår hos Visit Dalarna. Här kan du även läsa Nathalies fina sommarguide till Dalarna.

LOADING..