Bergsgården i Falun

Huset på Bergsgården strax utanför Falun byggdes år 1922 av Hans Roos och hans fru Anna och kallades således Rooshill på den tiden. Jag blev alldeles varm i hjärtat då jag såg det svartvita fotografiet på paret. Så fint att se dem stå där på grusgången, på samma plats som bilden ovan.

Det syns då verkligen att de byggde huset med största kärlek och omsorg då det begav sig. Jag har alltid varit svag för hus med två ingångar. Dessutom är tomten gigantisk och har skogen som närmsta granne…

… och en liten Madicken-veranda med bevarade originalsnickerier.

Köket är platsbyggt och jag tycker att det är så fint att skåpsinredningen går ända upp till tak. Vi hade en liknande vedspis i huset där jag växte upp och de ger en så härlig värme och stämning i ett kök.

Till gården hör även ett ”litet” gästhus som har sitt ursprung från slutet av 1800-talet.

Även gästhuset har en vedspis med tillhörande bakugn. Här skulle jag bara vilja riva bort plastmattan och se vad som döljer sig därunder. Troligtvis breda, vackra brädgolv.

Hur fin är inte den här lilla matkällaren med välvt stensatt tak!

Ser framför mig vilken vinkällare vi skulle kunna bygga här inne.

 

Som om det inte vore nog så har det faluröda huset även ett tillhörande bastuhus och ligger några minuter från en liten sjö. Jag älskar att drömma mig bort till Dalarna och hus som dessa.

Här hittar ni hela objektet och fler bilder. Hoppas ni har haft sköna helgdagar.

Bilder via Svensk Fastighetsförmedling.

  1. Alice skriver:

    åh vad jag älskar :))) vilken inspiration. en dag kanske ett boende som detta skulle kunna handa mig:)

    1. Åh vad kul att du gillar lika mycket som mig 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

LOADING..