Farmors stomp

Jag älskade när min farmor kom och hälsade på och hade med sig hembakad stomp när jag var liten. Stomp är ett slags mjukt tunnbröd som bakas framförallt i de norra delarna av Sverige och gräddas i stekpanna. Väldigt enkelt att göra och så fantastiskt gott. Vi brukar passa på att göra två satser och frysa in ett gäng. Här är grundreceptet –

2 tsk salt

2 tsk bikarbonat

1 1/2 liter rågsikt

5 dl filmjölk

1 1/2 dl sirap

Börja med att blanda alla torra ingredienser. Tillsätt sedan filmjölk och sirap och blanda till en deg. Känner du förresten igen mönstret på förklädet? Det är Hanna Wendelbos Ludvig från hennes tapetkollektion Blomstermåla. Jag tycker så mycket om just det här mönstret, kanske för att det påminner mig om Dalarnas landskapsblomma ängsklockan.

Baka ut en stor rulle och dela i ca 20 delar och forma till små bullar.

Kavla ut varje bulle på ett mjölat bakbord till runda kakor. Vi brukar använda en kruskakavel.

Grädda bröden på medelhög värme i en torr stekpanna tills de blir lite bruna, ca 1 minut på varje sida. De är som godast att äta nygräddade med smör på, och en liten nypa havssalt om en så vill. Jag har svårt att äta det här brödet utan att tänka på min envisa farmor från Dalarna. När jag var liten var jag hemma hos henne om dagarna istället för på dagis. Egentligen är det inte så konstigt att vi kom att stå varandra väldigt nära. Om hon ändå hade fått lära känna mina två flickor, iallafall lite grann. Det känns ändå fint att kunna föra vidare små minnen av henne, lite då och då.

 1. Åh tack för påminnelsen! Det borde vi ju göra nu när vi är hemma och har sjukstuga. Puss!

  1. Jaa, minns du när vi bytte marsipantårta mot stomp runt jul hemma i dalarna? Krya på er <3

 2. Karin A skriver:

  Åh så mysigt! Finns inte mycket som slår hembakt bröd. Härliga bilder också! Ha en fin söndag! Kram från Karin

  1. Tack Karin!
   Sen vi flyttade från Mariaplan och Cum Pane så har vi börjar baka eget bröd lite oftare, väldigt gott!
   Hoppas ni har det bra och trivs i huset. Kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

LOADING..