_MG_2360
Vi ramlade in i det nya året med en magsjuka som har satt sina spår på oss. Vi har inte direkt frossat i mat och idag var första dagen i år jag tog en kopp kaffe, bara det känns som ett medicinskt framsteg. Så tråkigt att inte hinna med det som tänkt göras, å andra sidan har jag snart sett klart Handmaids Tail och har parallellt börjat kolla på Elena Ferrantes serie My Brilliant Friend. Har ni sett?

_MG_2373
Det som slår mig (nästan alltid) när jag är ledig längre än en vecka är hur mycket jag trivs med ledigheten. Det kliar oftast inte i jobbfingrarna utan snarare börjar drömmar om självhushåll och evig semester dyka upp. Tänkte precis därför bjuda på sommarens resa vi gjorde ner till Polen där vi bilade runt. Såg att Sofia inte heller hunnit blogga om sin semester, följer med spänning deras resa till Carl Larssons gård. I år ska jag bank mig ta en lång resa norröver, det har varit planerat i flera år men i sista stund inte blivit av. Längtar efter att få se något i närheten av midnattssolen för ända till nordpolen hade jag inte tänkt ta mig.

_MG_2389 kopiera
Varför Polen? Jo för att vi är fyra personer i familjen med olika viljor och behov, någon vill åka på solsemester medans någon annan drömmer om storstad. En vill inte sitta fast i en bil och den sista vill upptäcka en plats den aldrig varit på. Jag hade hört om Polens riviera och med båt dit skulle vi kunna sova okej och framförallt inte sitta fast i en bil. Och så har vi det kanske viktigaste för mig, jag vill helst inte flyga. Finns det andra möjligheter testar vi dom. Jag ska inte försköna historien och säga att båtresan dit kändes fräsch och att frukosten var härlig. Jag hade gärna bunkrat upp med en elektrisk kylbox för lite proviant som inte innehöll stuvning eller socker. Men, vad är väl ett äventyr utan att få testa nya saker. Vi hade faktiskt inte bestämt var vi skulle bo när vi kom fram till Gdansk, men vi visste att vi ville tillbringa de första dagarna i tält vid havet, så vi drog en bit bort med bilen från vad jag trodde var den värsta turistfällan och landade i Stegna på en camping där en urmysigt dam som bott i Sverige för en 30 år sedan drev stället. Hon pratade i stort sett flytande svenska och det kändes direkt som att hon blev vår extramormor.

IMG_3554 kopiera
I Stegna fanns det inte så många svenska turister men det var istället en hel del Polska och Ryska. Det kändes som vi prickade in de dagar då alla i Polen bestämt sig för ett dopp i havet. Här var det trångt och en sån här tygavskärmning var vår första investering.

IMG_3502 kopiera
A men ni fattar, här finns inget outforskat. Charterstämningen var på topp och för många var det en stor stark till lunch. Men vågorna och havet var helt fantastiskt och barnen badade tills de stupade. Men den som badade mest var min man, som annars är värsta badkrukan. För oss som hänger i Mälaren så var det här med vågor överlägset och vi kunde ha överseende med alla människor.

IMG_3584 kopiera
Helt plötsligt började någon skrika i en megafon och på typ 1 minut var den klarblå himlen mörk och alla uppe från vattnet. Läskigt vad snabbt det kan gå med väderomslag. Badvakterna varnade för underströmmar och det var dags att packa ihop. De här tre senaste bilderna är mobilbilder som jag lagt på ett filter och retuscherat lite i Photoshop.

_MG_2413 kopiera
Vi fortsatte turista och träffade på kanske Polens gulligaste chaufför.

_MG_2425 kopiera
Alla tog sig mellan havet och staden med såna här taxibilar, det var så himla härligt inslag för allt kändes så utomlands med dom.

_MG_2426
Inne i staden Stegna, där alla åretrunt-boende bodde, kryllade det av fina små hus.

_MG_2427
Mina musketörer på en lokal liten restaurang.

_MG_2434 kopiera
Jag har väl aldrig varit så brunbränd som den här sommaren. Älskar inte direkt att visa benen, men allt annat än shorts har ju varit omöjligt. De här skorna vann jag i en instagramtävling precis när sommaren började, så perfekt med ett par lite finare luftigare skor. Alltså, jag vinner ju aldrig!

_MG_2441 kopiera
Vi undersökte bakgårdar och någon vet tydligen precis hur en ska se ut när kameran plockas fram. Hon är inte liten längre, jag fattar det när jag ser bilder som den här.

_MG_2446
Och så fortsatte dagarna i Stegna, bada, äta, åka till stan, sova i tält. Men planerna om att lämna kusten och sticka inåt landet för att få något helt annat tog fart.

_MG_2447 kopiera
En öppen dörr, kanske på grund av värmen. 2018 var sommaren när hela Europa svettades.

_MG_2452 kopiera
Glassarna! De längsta vi sett. Och smakat. 
_MG_2461
Hem mot campingen susande i en öppen golfbil. Trötta och nöjda. Polen tog inte slut här, så minst ett till inlägg kommer inom kort.

LOADING..