_MG_9905
Den 24:e januari såg det ut så här i vårt nya sovrum. Isolering av vind och jag smög på gubbarna som jobbade här och tog den här bilden när de inte såg. Tihi.

_MG_1691
Den 15:e februari var det mesta av snickarnas jobb klart invändigt och vi fick tillgång till rummet som då såg ut så här. Jippi, ehheeehhe.

_MG_0108
12:e juni. Så fantastiskt härlig känsla att så här några månader av en massa slit (faktiskt! ska inte hymla med att det tagit på våra krafter) kunna gå in i samma rum och bara känna harmoni. Så, vad har vi gjort dårå. Vi letade efter golv likadant som det vi har i resten av huset. Inte så lätt visade det sig, men till slut kunde vi genom Karl Hedin låta hyvla upp spontad 5,40-plank så vi slapp skarvar. Det är ett furugolv i dimensionerna 27×120, slätspont rätt upp och ner. Sen har vi lagt en frisbräda som en inramning. Här snålade vi inte på dimensionerna och det avspeglade sig naturligtvis på prislappen. Men golvet är en evighetshistoria så väl värt att investera i tycker jag. Vi la golvet tillsammans på kvällarna jag och min man och det gick enklare än jag trott. Det svåra var att få in brädorna i huset. Jösses. Jag tänkte överraska Stefan med det och tog hjälp av Eje, som förvisso är stark men ju fortfarande ett barn. Det tog cirka 7 timmar och slutade med att Eje fick stå på verandataket utanför sovrummet där balkongen skulle byggas och dra upp plankorna som jag skickade upp till honom och som ju var jäääätteelåååånga. Lite svettigt, för när vi väl börjat så gick det liksom inte att avbryta för golvet fick ju inte vara kvar utomhus. Okej, det som först verkar som ett härligt spontant infall är ibland rena rama motsatsen. Den dagen slutade i pizzafest alldeles för sent.

_MG_0119
När golvet var lagt täckte vi det direkt med skivor och mjölkpapp och började spackla taket. Ungefär sjutusen skruvhål i det gipsade taket skulle spacklas (okej, räknade inte men det var faktiskt orimligt många). Den biten tog inte jag alls och för det kommer jag vara evigt tacksam min kära man (tack igen för spackling målning av tak: Nu när du är så himla duktig på det vet du att det finns ett till på nedervåningen va?). Vi beställde 114 meter hålkälslist från Woody, 21×95 mm om någon är intresserad, och jag och Doris åkte till Flen när det var studiedag på skolan och åt glass och gick på loppis och avslutade det hela med att lasta på listen på släpet och sticka hemåt för att börja måla den. Samt lister och foder. Det blir lätt så, att det en letar efter och behöver finns någonstans utanför staden en bor i och då får en försöka hitta synergier. Trist för barnen att bara behöva åka bil till brädgårdar runt om i landet hela tiden, då blir det till att hitta på lite äventyr samtidigt. Men så äntligen var det dags att få tapetsera, som vi längtat!! Jag trodde det skulle vara mycket svårare än det var. Jag blev till och med lite kaxiga och tapetserade själv en dag när alla var på jobb och skola. Gick nästan jättebra! Men himla skönt att slippa mönsterpass måste jag säga, ett moment mindre att tänka på. Så vad är det då för tapet? Jo, Boråstapeters Golden Linen. Jag bestämde mig redan på Formex i januari för att det skulle bli den. Sån himla tur att vi som ska bo i sovrummet har så lika smak i allt också!

_MG_0134
När tapetseringen var klar blev min man sjuk i influensan och sängliggandes en vecka. Men neeeej, det hade vi ju inte kalkylerat för alls ju. Så tråkigt, men det kombinerat med galet mycket jobbande och studentfirande för barnens älskade kusin gjorde att vi pausade lite. I lördags kändes det iallafall som att det var dags, uppladdningen var total och efter frukost blandade jag ihop 5 dl linojesåpa med 10 liter kallt vatten. Först blötte jag upp golvet med en blöt trasa för att göra golvet mottagligt, sen på med såpavattnet, och sist torkade jag upp överflödigt vatten med en torr trasa. På detta sätt får du ett såpskura golv som kommer vara motståndskraftigt mot fläckar som frukt och rödvin. Låter helt otroligt men jag vet att det är sant för vi har såpskurade golv i både kök och i vardagsrummet på övervåningen. Knixet är att hålla efter det, för det är då det blir tåligt. Den här första behandlingen ska göras 5 gånger. 5 gånger blöta, 5 gånger såpa, 5 gånger torka. Inte svinroligt precis, men precis därför tror jag ändå att vi kommer älska vårt sovrum extra mycket, för det är med våra egna händer (och skavda knän) som bit för bit byggt det här. Eller så vill jag tro att det är så, hehe. Närå, jag är rätt säker på att du är extra försiktig med något du gjort själv och där insatsen varit stor vad gäller din tid och dina pengar. Jag är iallafall sjukt mallig över at jag lärt mig så himla mycket under bygget av det här rummet och jag har fått självförtroende nog att lägga golvet på verandan här så småningom. Är inte det stort för en person som när hon var liten trodde en byggde hus genom att ta en planka och hamra ner den i en gräsmatta så säg!!! (Väljer att inte nämna exakt hur liten jag var)

LOADING..