Blåbärssylt

Enkel blåbärssylt eller med smak av vanilj, ingefära eller citron? Hur som helst – vem gillar inte hemgjord blåbärssylt? Monicas favorit är med smak av vanilj på amerikanska pannkakorna till brunch på lördagarna, och Lisas favorit är med smak av kanel på morgonens havregrynsgröt!

blåbärssylt

 

Blåbärssylt
2 liter (ca 1 kg) blåbär
750 g strösocker (ca 8 ½ dl)
1 krm natriumbensoat

Rensa blåbären noggrant, om det behövs. Lägg blåbär och socker i en tjockbottnad kastrull. Rör om och låt koka långsamt upp tills sockret har lösts upp. Låt sylten sedan koka utan lock i ca 15 minuter.  Skumma av ordentligt under tiden.

Ta bort kastrullen från värmen. Skumma av igen. Rör ut natriumbensoat i lite av sylten och blanda sedan ner i resten av sylten. Häll upp sylten i väl rengjorda* och varma glasburkar. Förslut direkt. Förvara mörkt och svalt. Öppnade syltburkar ska förvaras i kylskåp.

Tips!

* Det är viktigt att glasburkarna är väl rengjorda, annars kan sylten mögla eller jäsa. För att rengöra glasburkarna, värm ugnen till 125 grader. Ställ de diskade burkarna i ugnen i ca 15 minuter strax innan sylten är klar. Locken kan kokas i vatten i ca 5 minuter.

* Vänd bukarna upp och ner när de är fyllda, så steriliseras även locken, samt ett vakuum skapas. På så sätt ökas hållbarheten på sylten.

Smaksättning:
1 vaniljstång
saft från 1/2 citron
saft från 1 lime
1 kanelstång
1 tsk riven ingefära
1 kvist rosmarin

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..