Tack för ett trevligt bud!

Det kom ett väldigt trevligt bud till min (Lisa) dörr förra veckan! En korg levererades som innehöll nyheter från Svegros örter tillsammans med Peter Normans senaste kokbok ”Mest Grönt” och ingredienser till ett recept på Schatshuka – pocherad ägg i en kryddig tomatsås – en rätt man hittar bl a i Tunisien, Marocko, Israel, Algeriet och Egypten. Riktigt kul att få prova ett nytt recept med dessa spännande örter:  Epazote, Kinesisk Gräslök och Lime Basilika.

korg

 

 

kryddor

 

Epazote, eller Citronmålla är en mexikansk ört som har en smak av citron och mynta, och passar mexikanska rätter som böngrytor, chilisåser och ägg- och potatisrätter. Tror att den kommer även passa riktigt fint nästa gång vi gör Huvos Rancheros! Limebasilikan doftar fantastiskt fräsch och passar rätter med asiatiska smaker där chili, ingefära och kokos används – kanske i en Tom Ka Gai? Kinesisk gräslök har en svag smak av vitlök och ska passa fisk, skaldjur, soppor och äggrätter.

 

recept

Här kommer receptet på Peter Normans Schatshuka från ”Mest Grönt”- en superenkel, snabb och väldig god rätt som passar lunch som middag! (Obs! Ifall man är lite känslig eller inte gillar för stark mat, använda bara 1 chilifrukt.)

Schatshuka
2 portioner

6 plommontomater, delade i mindre bitar
2 röda chilifrukter, tunt skivade
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 kruka epazote
3 msk matolja
2 msk limejuice, färskpressad
4 ägg
1 kruka limebasilika
1 kruka kinesisk gräslök
havssalt

Stek tomaterna, chilin, vitlöken och epazoten i olja i ca 5 minuter på svag värme. Det ska koka ihop och grönsakerna ska bli mjuka. Tillsätt ca 1 dl vatten och limejuicen. Smaka av med salt. Knäck äggen och fördela i tomatsåsen. Lägg på ett lock och koka vidare i ca 3 minuter tills äggen är klara. Strö över limebasilika och kinesisk gräslök. Servera med ett riktigt gott bröd.omelett

Schatshuka! Veckans vego!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..