”Världen är mitt ostron, som jag med svärd ska öppna”

Ostron. Antingen hatar med det eller så älskar man det. Jag lutar mot det sistnämnda. Dock har det inte alltid varit så. Ostron är något av en ”acquired taste” och många jämför smaken med att få en havs-kallsup. Under de åren jag (Monica) bodde i Paris och de många utflykterna till Bretagne-kusten så lärde jag mig att tycka om denna speciella mollusk. Men det krävs att man äter det i rätt miljö. Det smakar onekligen godare om man äter det nere i hamnen i Saint-Malo än om man äter det i lägenheten på Södermalm.

Det sägs att för länge länge sedan var det en gammal man som plockade upp ett gäspande ostron i tron att det var en sten och fastnade med fingret när ostronet stängde gapet. När han lyckades få loss fingret och stoppade detta i munnen för att lindra smärtan kände han ostronets goda smak.  Et voila! Ostronet blev en delikatess!

Ostron har som sagt en väldigt utpräglad smak av hav. De får sin smak från vattnet de växer i och beroende på sammansättningen av detta får ostronen många olika smaknyanser – salt, sött, jordigt och t o m melon.

Den franska poeten Léon-Paul Fargue beskrev känslan av att äta ostron som att “kyssa havet på läpparna”. Vissa påstår att ostron är en afrodisiak men detta beror nog snarare på ostronköttets utseende snarare än att det är baserat på vetenskapligt bevis.  Ostron har även den speciella egenskapen att de byter kön under sin livstid. Somliga hävdar att detta låter ostronätaren uppleva, både den maskulina och feminina sidan av kärleken. Casanova hade tydligen som vana att påbörja en måltid med blygsamma tolvdussin ostron för att stärka sig inför kvällens ”aktiviteter”.

Receptet vi bjuder på här är perfekt för en ”ostron-nybörjare”. De är nämligen friterad à la New Orleans style. Här får man ta det av smaken utan att behöva uppleva den något speciella konsistensen av ett rått ostron.  Eftersom det går åt rätt stor mängd rekommenderar vi att man försöker få tag på frysta ostron. Det är billigare och man slipper besväret med att öppna dem (jag har hört att det vanligaste anledningen till ett besök på akuten på ett fransk sjukhus är skador pga ostronöppning…). Frysta ostron kan man bland annat hitta i asiatiska livsmedelsbutiker.

Friterade ostron
Foto Niklas Larsson

Cajunfriterade ostron

24 st

Dessa ostron serverar vi med två olika dippsåser men prova också gärna att göra en Po´boy macka – bred ut tartarsåsen på en baguette tillsammans med lite sallad och de friterade ostronen.

24 ostron
Cajun kryddblandning (se nedan)
3 dl majsmjöl
5 dl frityrolja eller matolja

Cajun kryddblandning
1 tsk paprika
1 tsk vitlökssalt
1 tsk lökpulver
1 tsk salt
1/2 tsk cayennepeppar
1/2 tsk chilipulver
1/2 tsk torkad timjan
1/2 tsk torkad oregano
1/2 tsk svartpeppar
1/2 tsk vitpeppar

Tartarsås
2 dl majonnäs
3 msk bostongurka
1 msk citronsaft
1 ½ tsk dijonsenap
2 tsk hackad persilja

Cocktailsås
2 dl ketchup
3 msk riven pepparrot
2 msk färskpressad citron
3-4 droppar Tabascosås

Blanda ingredienserna till såserna.

Om man använder färska ostron – öppna dem och lossa försiktigt på ostronköttet. Skölj noggrant i kallt vatten. Låt vattnet rinna av.

Om man använder frysta ostron – låt tina och rinna av.

Rör ihop kryddorna till Cajun kryddblandningen och blanda med majsmjölet. Häll krydd- och mjölblandningen i en mindre plastpåse.

Lägg ner ostronen i plastpåsen och skaka om ordentligt så att alla ostronen täcks av paneringen.

Värm oljan i en tjockbottnad kastrull till 180 grader. Om man inte har en digital termometer kan man kontrollera att oljan har rätt temperatur genom att lägga ner en bit bröd i oljan. Oljan är lagom varm om brödet blir gyllenbrunt efter ca 15 sekunder. Fritera ostronen några åt gången i ca 1 minut eller tills de är gyllenbruna. Låt dem rinna av på hushållspapper. Servera direkt med tartarsås och cocktailsås.

.

LOADING..