Igår kväll nådde termometern -30 grader. Alltså -30 grader! Jag (Lisa) är i Järvsö sedan 2 veckor tillbaka  på jullov med familjen och har njutit av fina skiddagar i Järvsöbacken. Men igår fick vi stanna hemma då  termometern visade -28 grader när vi vakande på morgonen. Fastän himmeln var klarblå och det var strålande sol, kändes det liiite för kallt att dra iväg upp till backen. Min man Lars trotsade kylan och åkte upp tidigt för att få några få, men sköna manchesteråk. Jag och barnen stannade inomhus och bakade dessa ljuvliga chokladsnittar.

Chokladbaka, Fem sorters kakor. BestŠllare: Maria Wigur

Foto: Jonny Lindh

Foto Jonny Lindh

Sedan begav vi oss ut i den friska luften och åkte pulka. Det var härligt men ganska snabbt bestämde vi oss för att dra oss tillbaka in i värmen på Lill- babs Caffär  för lunch och fika med vänner.

sno

När det är så här kallt ute så är man mest sugen på äta en värmande soppa. Idag bjuder vi på ett recept på en supergod soppa med smaker från varmare breddgrader – orientalisk linssoppa med spiskummin och kanel. Perfekt att ta med sig i en termos för en värmande lunch ute i längdspåret, skidbacken eller skridskobanan!

Orientalisk linssoppa
Foto: Helen Pe

Orientalisk linssoppa
4 portioner

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
ca 2 msk raps- eller solrosolja
1 tsk stött spiskummin
1 tsk kanel
1/2 tsk cayennepeppar
1 tsk paprikapulver
1 1/2 dl röda linser
1 liter höns- eller grönsaksbuljong
1 burk krossade tomater à 400 g
2 msk tomatpuré
1 morot
1 röd paprika
1 gul paprika
2 selleristjälkar
salt och peppar
3 msk hackad persilja

Skala, hacka och fräs löken i oljan i en kastrull i några minuter. Rör i kryddorna.

Skölj linserna och lägg ner dem i kastrullen. Häll på buljong, krossade tomater och tomatpuré. Låt puttra i ca 10 minuter. Skala och skär moroten i tärningar. Skär även paprika och selleri i tärningar. Rör ner grönsakerna i soppan och låt puttra i ytterligare 10 minuter eller tills linserna är mjuka. Tillsätt mer buljong ifall det behövs. Smaka av med salt och peppar. Rör i persiljan strax före servering. Servera gärna med pitabröd.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..