Croissant aux amandes

För några år sedan hyrde vi ett hus i Provence under två månader i syfte att jobba på vår bok om mingelmat.  Ärligt talat blev det dock inte så mycket jobbande då vi var fullt upptagna med att äta. Typ mest hela tiden. Varje morgon var vi bland annat ”tvugna” att åka till grannbyn Bonnieux för att köpa en varsin Pain chocolat aux amandes. Visst kunde man finna dem på bageriet i vår lilla by Lacoste men de som fanns på bageriet i Bonnieux var snäppet bättre. Så det var bara att masa sig från vår lilla by på toppen av en kulle via den lilla vägen som snirklade sig genom fält av lavendel och vinrankor upp till Bonnieux som låg på grannkullen. Det var ett hårt liv vi levde.

.

Croissant aux amandes

Innan gräddning.

Croissant aux amandes Recept

Croissant aux amandes Recept

Croissant aux amandes Recept

.

Croissant/Pain chocolat aux amandes
6 st

Egentligen är Pain chocolat aux amandes vår favorit men nu råkade vi ha ett gäng croissanter hemma. Vi gjorde helt enkelt så att vi hackade lite choklad och la till i några av dem. Kolla gärna i din lokala livsmedelsbutik eller bageri om de har några dagsgamla crossianter eller pain choklad som de säljer till ett billigt pris!


6 dagsgamla croissants alt pain au chocolat

Sirap
3 dl vatten
3 msk strösocker

Mandelkräm
200 g skållad och skalad mandel
1 dl strösocker
100 g smör
2 ägg

några droppar mandelessens

ca 50 g mandelspån 
ca 1 dl florsocker

 

Sätt ugnen på 175 grader. 

Koka upp vatten och socker och låt sjuda i ca 1 minut. Låt svalna.

Kör mandel, socker och smör i matberedare till en finmalen massa. Tillsätt äggen, ett i taget, och blanda i ytterligare någon minut. Tillsätt några droppar mandelessens efter smak.

Doppa bakverken, ett och ett, i sockerlagen så att de blir helt täckta. Dela dem på längden. Bred ut ca 2 msk mandelkräm på varje underdel. Lägg tillbaka de övre delarna. Bred ut resten av mandelkrämen på ovansidorna. Strö över mandelspån.

Grädda i ugnen i ca 20 minuter eller tills bakverken har en gyllene färg. Låt svalna. Pudra över florsocker.

Tips! Prova att lägga till ytterligare en smaksättning.  T ex kan man, som sagt, smula lite hackad choklad inuti. Eller lägga en klick lite nutella, sylt, lemon curd, äppelmos i croissanten.  Prova även att stoppa in lite skivad päron, äpple eller banan. Möjligheterna är oändliga! : )

 

.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..