Torrsaltade äggulor

 

 

 

Vill man ha mer smak av umami eller ge fyllighet och djup till en rätt kan man riva över lite saltad äggula. Somliga tycker att smaken kan liknas vid parmesanost. Riv dem över till exempel pasta,risotto eller soppa – eller vad som helst där du vill ha lite mer sälta.

 

Foto Helen Pe

 

Torrsaltade äggulor
mängd: 4 gulor
tid: 10 minuter + ca 1 vecka

.

4 dl jodfritt salt
3 dl strösocker
4 äggulor

.

Blanda salt och s ocker. Fördela hälften  av bla  nd n ingeni botten på en liten ugnsform. Gör fyragropar med baksidan av en sked. Lägg försiktigten äggula i varje grop utan att de går sönder. Strööver resten av salt- och sockerblandningen. Täcklöst med plastfolie och låt stå i kylen från 4 dygnupp till 1 vecka.

Ta försiktigt upp äggulorna och borsta bortsal tet .  Skölj äggulorna i kallt vatten och lägg dempå en plåt med bakplåtspapper. Torka dem sedani ugnen på 50 grader över natten eller tills de ärgenomtorra.

Förvara äggulorna i en lufttät behållare. I kylen håller de i cirka 2 veckor.

Tips! Prova att skölja äggulorna i äppelcidervinäger efter att de har sköljts i vatten. Det ger
dem ytterligare en smaknivå.

.

Receptet kommer från vår bok Från Grunden med systrarna Eisenman

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..