Ett tydligt vårtecken är de späda gröna blad från nässlorna som visar sig i min (Lisa) trädgård. Det är en fantastisk tillfredsställande känsla att plocka direkt från naturens skafferi för att sedan tillaga och äta  – speciellt när det är så nyttigt. Med nässlorna lagade jag denna goda risotto.

Trevlig valborg!

.

 

 

.

Att tänka på!
– Plocka inte nässlor invid stora bilvägar eller gödselstackar då kan vara förorenade av avgaser och kväve.
–  Använd handskar när du plockar nässlor. Plocka helst bara bladen.
– Rensa och skölj nässlorna noggranna, helst flera gånger. Plock bort skräp och grova stjälkar.
–  De kan förvällas, frysas in eller torkas.
– Nässlor kan användas på många goda sätt, t. ex. i pajer, bröd, plättar, pesto, soppa, smoothie, stuvningar mm

Att förvälla nässlor: Rensa och skölj nässlorna noggranna.  Koka upp vatten i en stor kastrull med lite salt (ca 1 tsk salt till 1 liter vatten). Koka nässlorna i några minuter och låt rinna av. Krama ur det sista vattnet.  Om de inte ska användas direkt, frys in. 1 liter nässlor blir ca 1 dl förvällda nässlor.

Att torka nässlor: Rensa och skölj nässlorna noggranna.  Sila av vattnet, gärna med en salladslunga för att få bort det mesta av vattnet. Bred ut nässlorna på bakplåtspapper, och ställ på en varm och torr plats till de är torra. (Vänd nässlorna några ggr under tiden.) De kan även torkas i ugnen. Värm ugnen till 5o grader. Lägg nässlorna på en plåt och torka i ugnen, med ugnsluckan lite öppen i några timmar. Förvara i en lufttät burk.

.

 

 

RISOTTO MED NÄSSLOR

ca 4 portioner

1 schallotenlök
1 msk smör
3-4 msk olivolja
4 dl arborio- eller carnaroliris
 2 dl torrt vit vin
ca 1 1/2 liter varm grönsaksbuljong
1 dl förvällda nässlor (ca 1 liter färska)
ca 2 1/2 dl riven parmesan
salt och peppar

Skala och finhacka schalottenlök. Fräs i smör och olivolja i några minuter i en tjockbottnad kastrull, utan att löken tar färg. Höj värmen något och rör ner riset. Låt fräsa i några minuter. (Detta resulterar i att riset absorberar buljongen och smakerna lättare.)

Tillsätt vinet, rör om och låt kokas in. Tillsätt 1/3 av den varma buljongen och rör sakta tills riset absorberar all buljong. Sänk värmen och tillsätt sedan 1-2 dl buljong i taget. Risotten ska sjuda långsamt.Tillsätt mer buljong när buljongen har kokats in i riset. Rör om ofta.  När risotton är krämig och riset fortfarande har lite tuggmotstånd, ta av kastrullen från värmen. Rör ner de förvällda nässlorna och parmesanost. Låt risotton vila några minuter under lock.  Smaka av med salt och peppar. Servera direkt!

 

Här hittar ni även ett recept på Frittata med nässlor, sparris och parmesan!

.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..