Sparristarte med potatis och parmesan

Hej bästa läsare!

Vilket otroligt ljuvligt väder vi äntligen fått! Grönskan har fullständigt exploderat i naturen och vi njuter båda två maximalt av våra trädgårdar, där allt växer så det knakar. Sommaren för all del – men är inte våren ändå bästa tiden på året? Naturen är sådär smärtsamt vacker – där allt har fötts på nytt och som med ett barn – vet man att det tyvärr kommer att gå alldeles för fort. Vi försöker bara njuta av den här tiden. Och äntligen efter den långa vintern och vilan, fylls hyllorna i matbutiker och marknader med vårprimörer, som t ex vår favorit – färsk sparris.

Idag bjuder vi på en snabb och enkel tarte gjord på smördeg, potatis (som vi har skivat superfint med en mandolin), parmesan och färsk sparris. Har ni ingen mandolin, inga problem – använd en osthyvel.


Sparristarte med potatis och parmesan

1 kyld smördeg på rulle á 250 g
200 g fast potatis
1 msk olivolja
4-5 stycken grön sparris
50 g riven parmesan plus lite till garnering
salt och peppar
1 uppvispat ägg till pensling

Värm ugnen till 200 grader.

Rulla ut smördegen på en bakplåt – låt pappret ligga kvar.

Skala potatisen och skiva tunt, gärna med en mandolin. Annars kan man  använda en osthyvel också. Lägg potatisen i kallt vatten under tiden man skivar den. Sila bort vattnet och pressa ur överflödigt vatten. Torka med lite hushållspapper. Blanda potatis med olivolja. Tillsätt lite salt och peppar. Lägg ut potatisskivorna lite omlott på smördegen, men lämna en ca 2 cm kant. Strö parmesanosten över potatisen. Pensla smördegskanten med ägg.

Med en potatisskalare, hyvla tunna strimlor sparris.

Ställ in plåten med i ugnen och grädda i ca 12 minuter. Ta ut plåten och fördela sparrisen över smördegen. Grädda i ytterligare ca 5 minuter, tills sparrisen har tillagats lite. Strö över ev lite salt och peppar. Garnera med hyvlad parmesan. Skär upp i bitar och servera genast!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..