Googlar du saganaki kommer du troligtvis få upp recept på stekt ost. I själva verket är saganaki, som ordagrant betyder ”liten stekpanna” på grekiska, olika rätter som tillagas i en enportionsstekpanna. En av dessa populära rätter är där man steker ost, vanligtvis kefalograviera, kasseri, kefalotyri, fetaost eller halloumi och sedan serverar den med t ex en citronklyfta. Fontana säljer en ost som heter saganaki (vilket är den vi har använt här) men det går som sagt lika bra med någon av ovanstående ostar. Fetaost och halloumi är dock enklast att få tag på. Vi har även valt att servera vår stekta ost med honung och sesam. I många recept panerar man först osten i mjöl. Det momentet har vi skippat och tycker det funkar alldeles utmärkt. Servera osten som en förrätt, som tilltugg eller varför inte som en del utav en buffé.

 

 

Saganaki – stekt ost med honung och sesam

I detta recept ger vi inga exakta mängder. Ta valfri ost (se förslag ovan) och skär i 1 cm tjocka skivor. Feta säljs oftast som en skiva, så den behöver inte skäras.  Lägg ner osten i en stekpanna (gärna i teflon) utan olja och stek i ca 2 – 3 minuter på varje sida tills den är gyllenbrun. Lägg upp på ett fat och ringla över honung och strö över rostade sesamkärnor. Servera direkt, gärna med lite bröd.

 


 

Tallriken kommer från Mimou

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..