Ni som har följt oss ett tag på bloggen har nog märkt att frittata är en riktig favorit hos oss – framförallt för att det finns så många sätt att smaksätta den. Frittata är även en perfekt ”kylskåpsrensingsrätt” – ingredienserna kan varieras i det nästan oändliga.

När vi kom hem från Järvsö för några dagar sedan, ekade det rätt tomt i kylskåpet. Jag letade och hittade ägg, potatis, körsbärstomater och en bit pecorino-ost (som jag hade köpt med mig från Sardinien). Den fina timjan växer i min trädgård. Och voilà – en supergod sommarrätt som passar både barn och vuxna! Frittata är dessutom perfekt att tillaga om man har några koktpotatis rester.

Ha en fortsatt underbar sommar! /Lisa

 

Pecorino är en en väldigt god italiensk fårost med mycket smak och sälta. Den finns att köpa i de flesta mataffärer. Det går bra att byta ut den med parmesan.


Frittata med körsbärstomater och pecorino
ca 500 g fast potatis
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
ca 12 körsbärstomater (gärna Romantica)

2 msk olivolja
6 ägg
50 g pecorino, riven
1/2 tsk salt
1 nypa svartpeppar

 

Värm ugnen till 175 grader.

Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka i lättsaltat vatten i ca 5 minuter. Häll av vattnet och låt svalna något.

Skala och hacka lök och vitlök. Skär körsbärstomaterna i halvor.

Fräs lök och vitlök i några minuter i 1 msk olivolja i en gjutjärnspanna, ca 24 cm i diameter.

Vispa äggen i en skål och rör ner lök, parmesanost, potatis, salt och peppar. Tillsätt 1 msk olivolja i stekpannan. Häll ner äggblandningen i stekpannan. Tryck ner tomaterna i äggblandningen. Ställ in pannan i ugnen och grädda i ca 25 minuter. Ta ut och låt svalna något innan servering. Tänk på att handtaget är varmt!

Kan serveras varm eller kall, gärna med en fräsch sallad.

 

 

Här hittar ni fler recept på frittata: frittata med Västerbottensost toppad med löjrom & crème fraîche, frittata med chorizo, zuchinni och manchegofrittata med nässlor och sparris och frittata med zuchinni och halloumi.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..