Äntligen fredag! Och för många betyder fredagskväll texmex och fredagsmys. Idag tipsar vi om en smidig och smarrig  allt-i-ett-rätt som förenar båda dessa oerhörda viktiga fredagstraditioner! 😉 Eller varför inte ställa fram plåten under valvakan på söndag. Det lär bli spännande.

Ha en underbar helg och glöm INTE att rösta!

Lisa & Monica

Nachos med kyckling, picklad jalapenos, salsa och koriander
ca 4 portioner

ca 500 g kycklingfilé eller kycklinglårfilé
ca 3 msk olivolja
2 tsk chilipulver (* se kommentar nedan)
1 tsk vitlökspulver

½ tsk malen ancho chilipeppar
½ tsk oregano
salt och peppar
ca 250 g salta nacho chips (ca 1 1/2 påse)
ca 2 dl riven ost
ca 3 dl tacosås eller salsa
15 körsbärtomater

ca 3 dl gräddfil
1/2 rödlök, skivad

färsk koriander till garnering

Picklad jalapenos
3-4 jalapenos
1/2 dl ättiksprit (12%)
1 dl strösocker
1 1/2 dl vatten
1/2 dl färskpressad lime

Börja med att göra de picklade jalapenos. Blanda vatten, socker och ättiksprit och koka upp. Låt sjuda i någon minut och låt sedan svalna. (Tips- lägg kastrullen i ett kallt vattebad så svalnar lagen snabbare!) Tillsätt limesaft. Skiva jalapeño och lägg i en burk. Häll på lagen. Låt stå i kylen i ett par timmar, helst över natten.

Värm ugnen till 200 grader.

Skär kycklingen i bitar. Blanda chilipulver, anchopulver, vitlökspulver och oregano. Rör ihop kryddblandningen med kycklingen och stek i olivolja i en stekpanna tills kycklingen är genomstekt. Salta och peppra.

Sprid ut nacho chips på en bakplåt. Sprid ut kycklingen ovanpå. Toppa med rivenost. Gratinera i ugnen i ca 10 minuter eller tills osten har smält. Ta ut plåten ur ugnen och toppa med lite tacossås, körsbärstomater, gräddfil, rödlök och de picklade jalapenos. Garnera med koriander. Servera med limeklyftor och eventuellt mer tacosås/salsa och gräddfil på sidan.

Ställ fram på bordet och ”dig in”!

* Vi använder ofta chilipulver i vår matlagning, dvs inte den starka malda chilipepparn. Chilipulver är en färdig mild kryddblandning som består av chilipeppar, spiskummin, salt, oregano och vitlök. Den kan även användas i t ex chili con carne eller i egen texmex kryddblandning.

 

 

LOADING..