Rödbetor och chévre är en smakkombination som fungerar fantastiskt bra ihop. Tillsammans i en krämig risotto med äpple, rostade hasselnötter och brynt smör blir resultatet en ljuvlig maträtt med höstens smaker, som kommer garanterat få er att glömma bort det begynnande mörkret.

Ha en riktigt härlig höstig fredag!
Kram
Lisa & Monica

Enkel och god risotto

 

Rödbetsrisotto med äpple, chévre, rostade hasselnötter och brynt smör
ca 4 portioner

ca 500 g rödbetor
8-9 dl buljong (grönsak eller kyckling)

1 schallotenlök
2 msk olivolja
3 dl arborioris
2 dl vitt vin

3 msk smör + 50 g smör
1 dl riven parmesanost
1 äpple
ca 1/2 dl finhackade hasselnötter
150 g chévre
salt och peppar

hackad basilika till garnering

 

Lägg 2-3 rödbetor, gärna lite mindre och med blasten kvar, åt sidan. Koka resten av rödbetorna tills de är mjuka, 30 minuter till 1 timme beroende på storlek.   Låt svalna några minuter och skrubba av skalen. Skär rödbetorna i mindre bitar och kör i en matberedare eller med mixerstav till en slät puré. (Det ska blir ca 2 dl.)

Värm ugnen till 200 grader.

Koka upp buljong och håll varmt på låg värme.

Skala och finhacka schallotenlök. Fräs i olivolja i en tjockbottnad kastrull i några minuter. Tillsätt riset och fräs i några minuter tills den är glansigt. Häll på vinet och låt det nästan koka in i riset under omrörning. Tillsätt lite av buljongen och rör om. Låt det koka sakta och när all buljong har absorberats tillsätt ytterligare lite buljong. Fortsätt på samma vis tills riset har lätt tuggmotstånd ocn känns al dente.

Under tiden, rosta hasselnötter i ugnen tills de blir gyllenbruna. Gnugga bort skalet och hacka i mindre bitar.

Skala de okokta rödbetorna och skär i klyftor. Lämna blasten kvar. Blanda med lite olivolja och ställ in i ugnen tills den är mjuk, i ca 20-30 minuter.

Smält 50 g smör i en liten kastrull. Låt stå och puttra under omrörning tills bottensatsen börjar bli gyllenbrun, får en nötaktig doft och har en temperatur på 155 grader. Häll upp smöret inklusive bottensatsen i en värmetålig skål så att det inte fortsätter att brynas. Tillsätt hasselnötterna.

Skala, kärna ur och skär äpplet i bitar. Fräs i 1 msk smör i någon minut. De ska fortfarande vara lite hårda.

När riset är klart, rör försiktigt i rödbetspurén, äppelbitarna, 2 msk smör och parmesanost. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp på tallrikar och strö över den smulade chévren. Toppa med det bryna smöret och hasselnötterna. Garnera med basilika. Servera direkt!

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..