Just nu är jag i Värmland och hälsa på svärföräldrarna. För ett par år sedan tog svärmor med mig till sitt hemliga svampställe – där vi plockade korg efter korg med trattisar. Jag har sedan dess tjatat på henne att vi ska gå tillbaks dit. Jag vet att det är lite sent på året – men samtidigt så klarar ju trattisar några frostnätter så håll tummarna nu att jag får uppleva samma svamplycka som sist! Oavsett så bjuder jag er på denna örtpolenta med krämig svampragú – en perfekt höstmiddag. Vi har använt trattkantareller och karljohan men det går förstås bra med vilken svamp som helst.

/Monica

Ett träbord med antika tallrikar med Örtpolenta med krämig svampragú

Foto: Helen Pe

Lisa och Monica plockar svamp i skogen

Foto: Helen Pe

Örtpolenta med krämig svampragú
ca 4 portioner

Svampragú
500 g svamp
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1 litet äpple
1 msk smör

2 dl torrt vitt vin
2 dl vispgrädde
1 dl färskost
1 tsk kinesisk soja
Salt och svartpeppar

Örtpolenta
1 schalottenlök
1 msk olivolja
8 dl hönsbuljong
3 dl vispgrädde
2 ½ dl polentagryn
ca 1 dl finhackad färsk timjan och bladpersilja
50 g parmesanost
Salt och peppar

Lingon till garnering

Rengör och skär svampen i mindre bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala, kärna ur och tärna äpplet.

Stek svampen i en torr stekpanna i några minuter så att den vätskar av sig. Rör om då och då. När all vätska har avdunstats, tillsätt smör och lök. Fräs i ca 10 minuter utan att löken tar färg. Tillsätt vinet och äpplet, och låt koka ihop i någon minut. Rör i vispgrädde, färskost och soja. Värm och smaka av med salt och peppar.

Skala och finhacka schalottenlök till örtpolentan. Fräs i olivolja i några minuter i en kastrull. Tillsätt hönsbuljong och vispgrädde. Koka upp och rör ner polentan. Låt sjuda i ca 15 minuter tills den tjocknar. Rör om då och då. Rör i örterna och parmesan och smaka av med salt och peppar.

Servera den krämiga polentan med svampragún. Garnera med färsk timjan och lingon.

Receptet har tidigare publicerats i Lantliv mat & vin.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..