Alltså detta väder! Jag vet att jag har sagt att jag älskar hösten men jag erkänner att mörkret påverkar mig. Jag kan typ inte hålla mig vaken längre än 20.30 på kvällarna. Igår somnade Ines kl 16.30 i soffan. Jag hade inte mage att väcka henne. Så jag lät henne sova och fick sen tvinga upp henne ur sängen imorse kl 07 – nästan 15 timmar senare! Nåväl, jag kör på inställningen att ”when life gives you lemons – make lemonade”. Dvs när livet ger dig höst, mörker och kyla gör en varm och god höstgryta.  Så idag bjuder vi på en underbar Viltgryta med messmör och svartvinbär som vi skapade för tidningen Allt om mat. Den kan serveras med t ex potatispuré, råris eller kvarngryn såsom vi har serverat här. Kvarngryn är en blandning av havre, vete och råg.

 

Värmande hälsningar,
Monica

 

Träbord med tallrikar och gjutjärnsgryta fylld med

Foto: Lisa Björner


Viltgryta med messmör och svartvinbär
ca 4 portioner

600 g grytbitar av vilt (t ex rådjur, hjort, älg, ren)
1 gul lök
2 morötter
1 palsternacka
1 + 2 msk smör
1 msk olivolja
5 dl vatten
3 msk viltfond
1 dl rödvin
2 kvistar timjan
2 lagerblad
ca 100 g trattkantareller
ca 100 g kastanjechampinjoner
1 dl vispgrädde
2 msk messmör
1 msk svartvinbärssylt eller gelé
1 msk maizena
salt och peppar

3 msk hackad bladpersilja till garnering
½ dl svartvinbär till garnering

Skala och hacka lök. Skala och skär morötter och palsternacka i bitar.

Salta och peppra grytbitarna. Värm 1 msk smör och olivolja i en stekgryta och bryn viltköttet runtom. Lägg åt sidan. Fräs löken i några minuter tills den är mjuk. Lägg tillbaka köttet och tillsätt vatten, viltfond, rödvin och örterna. Koka upp och låt sjuda under lock i ca 1 timme eller tills köttet börjar bli mört.

Tillsätt vispgrädde, morötter, palsternacka, messmör och svartvinbärssylt. Låt grytan fortsätta sjuda i ytterligare ca 15 minuter eller tills rotfrukterna mjuka och köttet helt mört. Red eventuellt grytan med maizena. Smaka av med salt och peppar.

Under tiden grytan sjuder, skär kantarellerna i mindre bitar och champinjonerna i klyftor. Stek svampen i en torr stekpanna i några minuter så att den vätskar av sig. När all vätska har avdunstats, tillsätt smör och fräs tills svampen blir gyllenbruna. Salta och peppra. Rör ner svampen i grytan strax innan servering.

Garnera grytan med hackad persilja och svartvinbär.

  1. Malou skriver:

    Denna höstgryta kan varmt rekommenderas. Den har perfekt balans. Men kom ihåg att lägga i de djupfrysta vinbären det allra sista du gör innan grytan ska avnjutas.

    1. Åh vad roligt att höra! Och tack för bra tips angående vinbären! Trevlig helg! /Lisa & Monica

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..