Grenadine – granatäpplesirap

Överflöd, fruktsamhet och tur – granatäpplet är en av de mest mytomspunna frukterna och har haft stor symbolisk i värde i olika kulturer ända tillbaka till antikens Egypten och Grekland. Granatäpplet är en rik källa till c-vitamin, folsyra och antioxidanter och har visat sig ha stora fördelaktiga inverkan på hälsan. Kärnorna med deras söta och lätt syrliga smak passar utmärkt i all sorts mat från desserter och sallader till kött-, kyckling- och fiskrätter.

En av granatäpplets mest kända användningsområde är dock utan tvekan Grenadine – en söt sirap som görs på kärnorna och används bland annat som bas i olika cocktails som  tex Singapore Sling, Tequila Sunrise och Sea Breeze samt den alkoholfria Shirley Temple. Men användningsområderna är oändliga – prova t ex att tillsätta en skvätt grenadine i en viltgryta eller ringla över morgongröten.

grenadine granatäpplesirap i en flaska

Foto: Fotograf Jonny Lindh

Grenadine

 2 granatäpplen à ca 550 g
¾ dl strösocker
ca 1 msk citronsaft

Dela granatäpplet, slå med baksidan av t ex en träslev på skalet så att kärnorna faller ner i en bunke.  Mosa kärnorna med baksidan av sleven. Pressa igenom en nätsil. Det går även bra att dela granatäpplen och pressa ur saften med en juicepress.

Blanda juice och socker i en kastrull. Koka upp och låt sedan sjuda tills all socker har lösts upp. Låt svalna och blanda sedan i citronsaften. Häll upp i rena flaskor. Förvara kallt.

Grenadin håller i ca en månad i kylskåpet. Tillsätter man lite vodka förlängs hållbarheten.

Receptet har ursprungligen publicerats i Allt om mat.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..