Ceviche på två olika sätt

Nu är det verkligen nedräkning till 1:a Advent! Sen blir det ”all in” med julklappshets, maratonlyssning av Peter Jöbacks julskiva, julbak, knäckkokande och tio varianter av sill. Tills dess laddar vi med det som är så ”ojuligt” som möjliget – bland annat dessa två varianter av världens godaste ceviche.

Den ena varianten, den med guacamole och tortillachips, åt jag och Henrik när vi var i Tulum, Mexiko. Den andra med sötpotatis serverades vi hemma hos våra vänner Kristoffer och Kristina. Kristina är från Peru och lärde mig att där blandar man i sötpotatis i cevichen. Det är inte ofta jag har nya smakupplevelser  – men detta var verkligen en av dem. Det söta sötpotatisen balanser perfekt med hettan och syran i cevichen.

Ha en bra torsdag!
Monica

Enkel och god recept på ceviche med bland annat guacamole och sötpotatis

Foto: Ulrika Ekblomwww.ulrikaekblom.se

Ceviche med guacamole och tortillachips
ca 4 portioner

400 g färsk fast vit fiskfilé, t.ex. gös eller torsk

4 pilgrimsmusslor
2 vitlöksklyftor
½–1 röd chili
saften från 2 lime
12 körsbärstomater
2 korianderkvistar + 3 msk hackad koriander
salt och svartpeppar

Guacamole
3 avokador
½ röd chili
1 vitlöksklyfta
ca 1 msk pressad lime- eller citronsaft
salt och svartpeppar

Tortillachips
8 majstortillor
1 liter olja till fritering salt

Skölj fisken till cevichen och skär den i cirka 1 × 1 cm stora kuber. Skär pilgrimsmusslorna i lika stora bitar.

Skala och pressa vitlöken. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda fisken och pilgrimsmusslorna med vitlök, chili, limesaft och korianderkvistar. Låt stå i kylen i 30 minuter till 1 timme. Rör om försiktigt då och då.

Skär tortillabröden i små trekanter. Värm oljan till cirka 180 grader i en tjockbottnad kastrull. Fritera tortillabröden i omgångar tills de fått lite färg och är knapriga, det tar bara cirka 1 minut. Se upp så att de inte blir för mörka! Lyft upp dem med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Salta.

Skär tomaterna i klyftor medan cevichen står i kylen. Ta upp korianderkvistarna när cevichen är klar och blanda ner hackad koriander tillsammans med tomaterna. Smaka av med salt och peppar.

Dela avokadorna till guacamolen och ta bort kärnan. Gröp ur avokadoköttet. Kärna ur och finhacka chilin. Skala och pressa vitlöken. Blanda avokadon med chili, vitlök och limesaft. Mixa till valfri konsistens i matberedare eller med stavmixer. Smaka av med salt och peppar.

Lägg upp guacamole på fyra tallrikar eller ett stort fat. Toppa med ceviche och servera med tortillachips.

 

Ceviche med sötpotatis och majs
ca 4 portioner

200 g färsk laxfilé

200 g färsk fast vit fiskfilé, t.ex. gös eller torsk
2 vitlöksklyftor
½–1 röd chili
¼ rödlök
pressad saft från 2 lime
pressad saft från ½ citron
2 korianderkvistar + 3 msk hackad koriander
150 g sötpotatis
150 g majs, avrunnen
salt och svartpeppar koriander till garnering


Skölj fisken och skär den i cirka 1 × 1 cm stora kuber. Pressa vitlöken. Kärna ur och finhacka chilin. Skala och skiva rödlöken tunt och lägg den i en skål med kallt vatten i 10 minuter.

Blanda fisken med vitlök, chili, korianderkvistar och lime- och citronsaft. Sila bort vattnet från löken och blanda även den med fisken. Låt stå i kylen i 30 minuter till 1 timme. Rör om försiktigt då och då.

Skala och koka sötpotatisen mjuk i lättsaltat vatten. Låt svalna och skär den sedan i kuber. Låt vätskan rinna av.

Ta upp korianderkvistarna. Blanda försiktigt sötpotatis och majs med fisken och rör ner färsk finhackad koriander. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp cevichen på ett fat eller i portionsglas och garnera med lite mer koriander.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..