Våra 4 godaste fudge

Imorse när jag vaknade och tittade ut låg det en tunt tunt täcke av puderlätt snö över marken. Vårt vardagsrum/kök består till största del av fönster så det känns som man bor mitt i ett vinterlandskap. Sakta men säkert börjar julkänslan infinna sig (även om jag fortfarande vägrar börja pynta förrän 1:a Advent.) Däremot så är det fritt fram att börja julbaka. Man måste trots allt ha lite godsaker på lager när 1:a Advent väl infinner sig. Vi kommer mjukstarta denna vecka och bjuda på lite recept på bakverk och godis – sen kommer vi gå ”all in” fram till jul.  Ni kommer hitta recept på goda sillar, vegetariska alternativ till julbordet, kakor, lussebullar, godis, kola, glögg-snittar – you name it! Men inte nog med det, vi kommer även att varje dag ge tips på roliga och härliga julklappar samt ha några tävlingar där ni kan vinna finfina saker.  Idag börjar vi med ett godisrecept och bjuder på 4 varianter av fudge!

 

Haregott! Monica

 

Fyra olika sorters fudge

Foto: Roland Persson


Fudge – grundrecept

ca 20 rutor

50 g smör
3 msk kakao
5 dl strösocker
2 dl mjölk
100 g mörk choklad (60–70 % kakaohalt)
2 msk ljus sirap

Smörj en avlång form. Förbered ett kallt vattenbad genom att fylla diskhon med kallt vatten. Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Koka upp över låg värme under omrörning tills allt socker har lösts upp. Ta bort eventuellt socker på sidorna av kastrullen med en blöt pensel. Öka värmen något och låt blandningen koka till 113 grader. Ta direkt bort kastrullen från värmen och doppa ner den i vattenbadet i ca 5 sekunder för att kokningen ska avstanna. Ställ kastrullen åt sidan och låt svalna till 49 grader. Vispa fudgen kraftigt tills den börjar förlora sin glans, ca 10 minuter. Tryck med oljade fingrar ner fudgen jämnt i formen.  Ställ in den i kylen tills den stelnar och skär den sedan i små rutor. Tips! Tillsätt cocktailkörsbär, krossade polkagrisar
eller nötter för att få ytterligare varianter.

Ingefärs- och kokosfudge
ca 20 rutor

5 dl strösocker
2 1/2 dl vispgrädde
2 msk smör
2 msk ljus sirap
3 tsk färsk riven ingefära
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl kokosflingor

Olja en avlång bakform. Blanda alla ingredienser utom vaniljsocker och kokos i en tjockbottnad kastrull. Följ därefter grundreceptet. Tillsätt vaniljsocker och kokosflingor och vispa kraftigt tills fudgen börjar förlora sin glans, ca 10 minuter. Tryck med oljade fingrar ner fudgen jämnt i formen. Ställ in fudgen i kylen tills den stelnar. Skär den i bitar när den har stelnat helt.

Cappuccinofudge
ca 20 rutor

5 dl strösocker
2 1/2 dl vispgrädde
2 msk smör
2 msk ljus sirap
2 msk snabbkaffepulver
1 nypa salt
1 tsk vaniljsocker
150 g vit choklad
1/2 dl vispgrädde
1 tsk smör
mörk choklad till garnering

Olja en avlång bakform. Blanda den första gruppen ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Följ därefter grundreceptet. Smält den vita chokladen i en skål över sjudande vattenbad tillsammans med grädden. Tillsätt smör i små bitar och rör sedan om försiktigt till en slät kräm. Låt svalna i rumstemperatur. Vispa sedan tills den tjocknar något. Bred ut krämen över fudgen. Dekorera med lite riven mörk choklad. Ställ in i kylen för att stelna. Skär den i rutor.

Rocky road-fudge
ca 20 rutor

När man gör denna fudge är det bäst att vara två personer som hjälps åt. Förbered en sats fudge (se grundreceptet på fudge), hälften med kakao och hälften utan kakao. När fudgen börjar stelna under vispningen, rör ner 1 dl hackade marshmallows och 1 dl hackade jordnötter. Varva de två sorterna i fyra lager i en form och ställ kallt. Skär sedan i rutor.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..