Rödbetspolenta ”bowl” med ädelost, pumpakärnor och svartkålschips

Äntligen äntligen äntligen har vi fått julpynta och gå ”all in” med julbestyren. Julmusiken dundrar ut ur högtalarna och jag har glögg som står och puttrar på spisen hela dagarna. (Jag tycker glögg smakar blä – men älskar doften….). Igår var Lisa här med familj – samt vår kusindotter Hannah och hennes pojkvän som har flyttat hit från USA. Hannahs mamma (vår kusin) är också halv amerikan/svensk som vi. Hannah har bott i USA hela livet men har nu flyttat hit för att lära sig mer om sitt svenska arv. Hon är förstås van vid svensk julbord eftersom hon har ätit det under sin uppväxt i USA men det var kul att få bjuda hennes kille på ett svensk julbord för första gången. Han var modig och smakade på sillen – och t om sa att han gillade det. Kanske berodde på snapsen som serverades till…. Nåväl, det var verkligen mysigt att ha huset full med folk och jag längtar verkligen tills julafton då huset kommer fyllas igen med familjen och god mat. Men tills dess är det mycket som ska göras – bland annat bjuda er läsare på en massa gott som ni kan laga inför julen. Eftersom det är ”köttfri måndag” så bjuder vi på denna Rödbetspolenta ”bowl” med ädelost, rostade pumpakärnor och svartkålschips som vi skapade för ett ”Grönt på julbordet” reportage för Elle mat och vin för några år sedan.

Glöggdoftande hälsningar, Monica

Foto: Helen Pe

Rödbetspolenta ”bowl” med ädelost, rostade pumpakärnor och svartkålschips

4 portioner

ca 650 g (ca 5-6 stycken) färska rödbetor
100 g svartkål eller grönk
ål
ca 2 msk olivolja
1 schalottenlök
12 dl grönsaksbuljong
2 ½ dl polentagryn
salt och peppar
100 g ädelost, smulad
1 dl rostade pumpakärnor

Värm ugnen till 150 grader. Skölj svartkålen och skär bort den grova mittstjälken. Riv bladen i mindre bitar och lägg i en ugnsform. Ringla över ½ – 1 msk olivolja och massera in den så att bladen täckts med olja. Sprid ut bladen. Rosta i nedre delen av ugnen i ca 10 minuter eller tills de blir krispiga.

Hög ugnsvärmen till 200 grader.

Spar 1 – 2 rödbetor och koka resten till de är mjuka; ca 30 minuter – 1 timme beroende på storlek. Låt svalna några minuter och skrubba av skalen. Skär rödbetorna i mindre bitar och kör i en matberedare eller med mixerstav till en slät puré.

Tag den okokta rödbetan, skala den och skär den i klyftor. Blanda med lite olivolja och ställ in i ugnen tills den är genomkokt, i ca 20-30 minuter.

Skala och finhacka schalottenlök. Fräs i 1 msk olivolja i en kastrull i några minuter. Häll i buljong och koka upp. Vispa i polentan och låt sjuda i cirka 15 minuter, eller tills den är klar. Rör ner rödbetspurén och smaka av med salt och peppar.

Fördela rödbetspolentan i 4 skålar och toppa med de ugnsbakade rödbetorna, ädelost, pumpakärnor och svartkålschips.

  1. Just ett sådant recept som jag vill ha. Äter gärna polenta men ska snarat prova med rödbeta i. Tack!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..