God morgon! Efter flera dagars härligt julfirande hos Monica, är jag och familjen nu i Järvsö. Det är så skönt att vara uppe igen och vi njuter av skidåkning och häng med kompisar. Igår fick vi en riktigt fin dag i Järvsöbacken med klarblå himmel och strålande sol. Nytt för i år är 6-stolsliften – så bra för nu kan hela familjen åka tillsammans och swish – så är man uppe på berget på knapp 2 minuter!

Nu är det hög tid att börja planera sin nyårsmiddag och om jag ska vara ärlig, så har jag och Lars varit lite dåliga på att bestämma oss vad vi ska laga. Vi kommer fira nyår med Lars bror och hans familj, så vi blir 4 vuxna och 6 barn. Vi vill helst kunna spendera så mycket tid som möjligt i skidbacken och slippa stå allför mycket i köket. Det beror även lite på vad som finns i matbutiken här då utbudet kan vara lite begränsat, särskilt nu under lov då många turister är i byn. Det är iallafall bestämt att vi börjar med snittar med skagenröra och små chévre chaud med valnötter och honung innan middagen – enligt önskemål från barnen!

Förra nyårsafton lagade jag och Lars den här rätten som blev en stor succé! Ännu en rätt här på bloggen som man kan förbereda delvis några dagar innan självaste nyårsafton! Anka är riktigt gott och festligt – och finns i frysdelen i de flesta välsorterade matbutiker. Ha en bra dag!
Kram Lisa

Anka med sötpotatis- och chèvrepuré, karamelliserad vitlök, brysselkål, picklad rödlök och portvinssås

Foto: Helen Pe

FOTO: HELEN PE

Anka med sötpotatis- och chèvrepuré, karamelliserad vitlök, brysselkål, picklad rödlök och portvinssås
ca 4 portioner

2 ankbröst á ca 400 g
ca 10 brysselkål
kryddgrönt till garnering

Snabbpicklad rödlök
2 röda schalottenlök eller röda steklök (alt små rödlök)
1 dl vitvinsvinäger
1 dl strösocker
1 kanelstång
1 stjärnanis

Karamelliserad vitlök
1 stor hel vitlök
2 msk smör
2 dl kalvbuljong
2 msk strösocker
¼ tsk salt
1 tsk rödvinsvinäger
1 tsk sherry

Portvinssås
1 schalottenlök
1 msk smör
1 kvist timjan
3 dl rött portvin
2 dl vatten
2 msk oxfond
1 msk balsamvinäger
1 msk farinsocker
1 tsk maizena majsstärkelse + kallt vatten
salt och peppar

Sötpotatispuré
1 kg sötpotatis
2 msk smör
1 ½ dl crème fraîche
100 g chèvre, smulad
salt och nymalen svartpeppar

Börja med den picklade rödlöken. Skala löken, skär i klyftor och sär på skivorna.Koka upp ingredienserna till lagen. Häll lagen över rödlöken och låt stå i minst 30 minuter.

För att göra den karamelliserade vitlöken, skala klyftorna och lägg dem i en kastrull med övriga ingredienser. Koka upp och låt sedan sjuda under lock i cirka 30 minuter eller tills vitlöken har mjuknat något. Lyft av locket, höj värmen och koka tills vätskan reduceras till en glaze. Håll varm.

Skala och finhacka löken till portvinssåsen. Fräs löken i smör i några minuter. Tillsätt övriga ingredienser (förutom maizenan). Koka upp och reducera till hälften, drygt 3 dl. Sila såsen och häll tillbaka den i kastrullen. Rör ut maizenan i lite kallt vatten. Blanda ner under vispning och låt sjuda tills såsen tjocknat något. Smaka av med salt och peppar. Håll varm.

Skala och skär sötpotatisen i mindre bitar till sötpotatispurén. Koka i lättsaltat vatten i 10-15 minuter eller tills den är mjuk. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Tillsätt smör och crème fraiche och mixa till en slät puré. Rör ner chèvreosten. Smaka av med salt och peppar. Håll varm.

Värm ugnen till 150 grader.Torka ankbrösten och skär ett rutmönster i fettkappan. Salta och peppra. Lägg ner ankbrösten i en torr och het stekpanna med skinnsidan nedåt. Sänk värmen något och stek dem i cirka 4 minuter tills de fått fin färg. Vänd brösten och stek i ytterligare cirka 2 minuter.

Lägg brösten i en ugnsfast form och stek färdigt dem i ugnen tills innertemperaturen är cirka 60 grader (medium-rare) eller 63 grader (medium) i 10-15 minuter. Låt ankbrösten vila i cirka 5 minuter innan servering.

Under tiden att ankan vilar, lossa så många blad som möjligt på brysselkålen. (Det är enklast om man skär bort lite av botten varefter.) Förvälla i lättsaltat vatten i ca 30 sekunder. Skär ankbrösten i skivor och lägg upp snyggt på tallrikar tillsammans med sötpotatispuré, vitlök, rödlök och brysselkålsblad. Ringla över lite portvinssås och garnera med kryddgrönt. Servera resterande sås vid sidan av.

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..