Vegetariska burgare har blivit allt mer populära på sistone. Även om jag älskar en riktigt god hamburgare, så har jag länge velat testa att laga en vegoburgare – de kan ju göras på så många olika sätt, t ex på bönor, svamp och gryn.  Häromdagen provade jag fram ett recept och resultatet blev den här smarriga quinoa- och bönburgaren (perfekt fö om man har lite quinoarester). Så himla god tillsammans med fräsch sallad, den söta stekta löken, avokado och en spicy srirachamajo. Jag kan också verkligen rekommendera att servera vegoburgaren men dessa grymt goda krispiga sötpotatis pomme frites.

Ha en bra måndag!
/Lisa

 

Quinoaburgare

Quinoa- och bönburgare med stekt lök och srirachamajo
4 portioner

2 dl kokt svart quinoa
1 schallotenlök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 förpackning kokta svarta bönor á 380 g
½ dl rostade solroskärnor
1 tsk Chili Powder
½ tsk spiskummin
½ tsk oregano
1 dl pankoströbröd
ca 1/2 tsk salt
svartpeppar
olivolja till stekning

Stekt lök
2 gula lökar
1 – 2 msk olivolja
1 msk smör

Srirachamajo
ca 1 dl majonäs

ca 2 tsk srirachasås
salt och peppar

2 avokado, skivad
1 tomat, skivad
4 hamburgarbröd

 

Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs löken i olivolja i några minuter. Kör bönorna och solroskärnorna i en matberedare till en puré. Tillsätt löken och kryddorna och fortsätt mixa. Rör i quinoan för hand tillsammans med ströbrödet till en slät massa. Smaka av med svartpeppar och eventuellt mer salt. Låt stå i ca 30 minuter.

Under tiden, skala och skiva löken. Stek i smör och olivolja på låg värme i ca 15 minuter. Smaka av med salt.

Rör ihop ingredienserna till srirachamajon. Smaka eventuellt av med mer srirachasås beroende hur stark du vill ha den. Smaka av med salt och peppar.

Forma bönröran till 4 burgare. Värm olivolja i en stekpanna och stek burgarna på både sidor på mellanvärme i ca 5 minuter. Lägg sallad på hamburgarbrödet, sedan tomat, bönburgaren, lite srirachamajo, avokado och slutligen stekt lök. Servera resten av srirachamajon vid sidan om.

Quinoaburgare3

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..