I helgen kommer mina vänner Charlie och Henrik och deras barn på middag. Henrik är en riktig fena på att laga mat så jag gör alltid en extra ansträngning när jag bjuder dem på middag.

Nu för tiden skippar jag nästan alltid förrätt utan istället gör lite matigare tilltugg som jag ställer fram på köksön som alla får mumsa på medan jag lagar klart middagen.  Vi kommer börja med pizza bianco med chèvre, grönkål och citronzest, kokt kronärtskocka med dippsåser (mitt standard tilltugg…) och lite ”charkisar” (avskyr detta ord). Sen tänkte jag bjuda på krispig pork crackling (fläsksida) i nybakad brioche med picklad rödlök, tryffel-coleslaw.  Till det serveras sötpotatispommes täckta med parmesan, picklad chili och smörkokt vitlök. Hubbe ska få laga desserten. Han skickade över en bild på hans senaste skapelse – mjölkglass med saltäggviteflarn o rosmarinkolasås. Så ni kanske förstår att jag har höga förväntningar.

Jag förstår nu om det vattnas i munnen på er och ni vill mer än gärna ha receptet på allt detta götta MEN det ni istället ska få här är den förra middagen jag lagade till Charlie och Hubbe – Pizza med flapsteak, ”svensk pesto”, rostad paprika och chévre. Jag kan lova att det var riktigt gott det med! /Monica

Pizza med flapsteak,

Pizza med flapsteak, ”svensk pesto”,
rostad paprika och chévre
4 portioner

Det här receptet har två olika mängder jäst och olika jäsningstider beroende på jästen. Degen med mindre jäst ska kalljäsa i kylen i 1 dygn och blir mer lättarbetad än den som jäser i 2 timmar – men både blir väldigt goda pizzabottnar. Rostad paprika kan man köpa färdig ifall man inte orkar göra den själv. All pesto kommer inte gå åt – spar den som blir över och ät med pasta en annan dag!

600- 800 g flapsteak
2 paprika, (gul, orange eller röd)
25 g smält smör
200 g chèvre
flingsalt och nymalen svartpeppar

Pizzadeg
5 g eller 15 g jäst
1 1/2 dl vatten
ca 275 g vetemjöl (ca 4 1/2 dl)
1 msk olivolja
ca 1 tsk salt

Svensk pesto
1 dl hackad dill
½ dl hackad bladpersilja
½ dl hackad gräslök
25 g babyspenat
1 vitlöksklyfta, pressad
100 g västerbottenost
1 dl rostade solroskärnor
1 msk pressad citronsaft
rivet skal från 1 liten citron
1 dl rapsolja
salt och svartpeppar

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten, mjöl och olja. Arbeta degen i en köksmaskin i 5 minuter eller för hand i 10 minuter. Tillsätt saltet och fortsätt knåda degen smidig, i 3 – 4 minuter till. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i fyra bitar. Forma till släta bullar genom att rundriva dem (se receptet här intill). Lägg dem på en oljad bricka eller plåt. Häll någon droppe olja på varje degbulle, olja försiktigt in och täck med plastfolie. Låt degen med 15 g jäst jäsa i rumstemperatur i 2 timmar och degen med 5 g jäst jäsa i kylen i 1 dygn.

Värm ugnen till 250 grader. Dela och kärna ur paprikorna. Lägg dem med skalet uppåt på en plåt med bakplåtspapper. Grilla dem i ugnen i cirka 25 minuter tills de blir brunsvarta. Lägg dem i en plastpåse och knyt om. Låt svalna i 20 minuter och dra sedan försiktigt av skalet. Skär i strimlor.
Gör peston genom att mixa dill, persilja, gräslök, spenat, vitlök, ost, solroskärnor, citronsaft och citronskal i matberedare till en smulig massa. Försätt mixa och tillsätt oljan i en tunn stråle. Smaka av med salt och peppar.

Värm ugnen till 225 grader. Forma pizzadegen till 4 ovala bottnar och lägg ut den på en plåt täckt med bakplåtspapper.

Ta ut köttet i tid så det hinner bli rumstempererad. Salta och peppra. Stek köttet i olja i en het panna. Den ska ha fin färg på ytan men fortfarande vara lite rosa inuti (56 graders innertemperatur). När köttet är klart, lägg upp det på en skärbräda och låt vila.
Grädda pizzabottnarna i ugnen i 5 – 10 minuter eller tills de är gyllenbruna. Pensla med smält smör. Bred ut pesto på varje botten. Skär köttet i skivor (tänk på att skära tvärs över muskelfibrerna) och fördela på pizzorna tillsammans med paprikan. Smula lite chèvre över varje pizza.  Strö över lite flingsalt och nymalen svartpeppar och servera direkt.
Pizza med flapsteak,

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..