Alltså vart tog våren vägen? Det låg ett tunt lager snö på marken igårmorse och kylan har kommit tillbaka. Nu är vi bara sugna på mustiga, värmande grytor så idag bjuder vi på precis en sådan gryta med smaker från varmare breddgrader – Kuba! Kuba är ett land som varken någon av oss har besökt, men ligger längst upp på vår ”länder-att-besöka-lista”!  Kycklinggrytan med oliver, russin och friterad kapris är en lättlagad, mustig rätt där russin och friterad kapris ger en trevlig smakbrytning. Vi är egentligen inte så jätteförtjusta i kapris men friterad kapris – wow! Så himla gott! Grytan kan tillagas dagen före men garnera med de friterade kaprisen strax innan servering.

Kubansk kycklinggryta med oliver, russin och friterad kapris

Foto: Lisa Björner

Kubansk kycklinggryta med oliver, russin
och friterad kapris
ca 4 portioner

1 hel kyckling (ca 1. 3 kilo)
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 grön paprika
ca 350 g potatis
3 msk olivolja
2 dl vitt vin
3 dl hönsbuljong
2 dl passerade tomater
2 msk tomatpuré
2 lagerblad
½ tsk malen spiskummin
½ tsk torkad oregano
¼ tsk rökt paprikapulver
1 dl gröna oliver med pimientos
2 dl gröna ärtor, tinade
salt och peppar
100 g kapris
ca 3 dl frityrolja eller annan neutral olja

Marinad
3 vitlöksklyftor, pressade
1 dl färskpressad apelsin
½ dl färskpressad lime
½ dl färskpressad citron
1 msk olivolja
1 tsk salt
1 tsk torkad oregano
½ tsk svartpeppar
½ tsk malen spiskummin

Stycka kycklingen i 6-8 delar. Rör ihop alla ingredienser till marinaden. Lägg kycklingen i marinaden och låt stå i kylskåpet i ett par timmar.

Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur paprikan och skär i strimlor. Skala potatisen och skär i bitar. Ta ur kycklingdelarna ur marinaden och torka av med hushållspapper. Värm olivoljan i en stekgryta och bryn kycklingen i omgångar. Lägg på ett fat och ställ åt sidan. Fräs löken i stekgrytan i några minuter. Tillsätt vitlök och den gröna paprika och fräs i några minuter till. Rör i det vita vinet och koka upp. Låt sjuda i ca 5 minuter eller tills vinet har reducerats till cirka hälften. Tillsätt potatis, buljong, passerade tomater, tomatpuré och kryddorna. Lägg tillbaka kycklingen och koka upp. Låt sjuda under lock i ca 30 minuter eller till potatisen och kycklingen är genomkokt. Rör ner russin, oliver och gröna ärtor och värm tills de blir genomvarma. Smaka av med salt och peppar.

För att fritera kaprisen, värm frityroljan till 180 grader. Fritera kaprisen tills den spricker upp som en blomma. Ta upp kaprisen med en hålslev och lägg på hushållspapper för att rinna av. Garnera grytan med den friterade kaprisen.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..