Hemgjorda chokladfyllda ägg

En rolig överraskning på påsken är att bjuda på chokladfyllda ägg. Det är dessutom ett perfekt projekt att göra med barnen. Använd gärna choklad av mycket god kvalité.

Chokladfyllda påskägg och påskfjädrar

Foto: Helen Pe

Hemgjorda chokladägg
6 st

6 medelstora ägg
ca 400 g mörk choklad, ljus choklad eller
vitchoklad

 

Nål som sticker hål i ett ägg

Foto: Helen Pe

Nål har pickat ett hål i ägget

Foto: Helen Pe

Rengör ägget noggrant. Picka ett pyttelitet hål i den spetsiga änden.  Om skalet är hårt kan man behöva något lite kraftigare än ett nål, t ex en stektermometer eller grillspett i metall.  Gör sedan ett större hål i andra änden av ägget. Gör likadant med övriga ägg.

Monica blåser ut innehållet ur äggen

Foto: Helen Pe

Blås hårt i det lilla hålet. Se till att ha en skål under ägget då innehållet kommer att rinna (alt flyga) ut genom det större hålet. När äggen är tömd på all innehåll, skölj dem noggrant med vatten tills de är helt rena inuti. Koka upp vatten i kastrull. Med en tång sänk ner ägget i vattnet och se till att den fylls med vatten. Låt sjuda i 10 minuter. Ta upp äggen och töm på vatten. Låt stå och torka i minst ett dygn. Det är viktigt att de är helt torra inuti.

Olika sorters choklad hackade och smält choklad i spritspåsar

Foto: Helen Pe

Finhacka valfri choklad och smält i en skål över vattenbad.

Smält choklad i ett skål över hett vattenbad

Foto: Helen Pe

Spritsar smält choklad i ett ägg

Foto: Helen Pe

Fyll en spritspåse med chokladen. Spritsa chokladen i äggen tills de är fulla. Knacka på ägget lite försiktigt för att ta bort eventuella luftbubblor. Ställ äggen tillbaka i kartongen alternativt i äggkoppar, och ställ direkt i kylskåpet för att stelna. Vill man ha”marmorerade” ägg kan man fylla dem lite åt gången med olika chokladsorter. Ställ äggen i kylskåpet mellan lager för att stelna innan du fyller på med ett nytt lager. Vill man ha ojämn mönster kan man luta lite på äggen när chokladen stelnar. Vid servering, vänd på ägget och ställ den i en äggkopp med det större hålet nedåt så att det inte syns.

Ägg fyllt med choklad

Foto: Helen Pe

 

LOADING..