Bräserad lammstek med rosmarin, vitlök och vitt vinssky

Just nu är jag och barnen i Järvsö med Lisa och hennes barn samt vår mor. Jag har inte varit här vid den här årstiden på ca 10 år. Och jag konstaterade dessutom igår att jag inte har åkt skidor sen 1997! Lisa tog på sig att lära Eric att åka skidor – och det tog för honom bara tre åk mellan hennes ben att bli kaxig nog att åka själv (och för att hon skulle få tillbaks en gammal knäskada….). Resten av dagen åkte han själv och jag var nog den stoltaste mamman i backen. Eller snarare stoltaste mamman solandes på uteserveringen… Men idag sörni, då ska jag damma av pjäxorna och åka jag med. Wish me luck..
.

Just det, glömde nämna att dagens recept är bräserad lammstek med rosmarin, vitlök och vitt vinssky. Perfekt på påskbuffén!

Bräserad lammstek med rosmarin, vitlök och vitt vinssky

Foto: Stefan Weitannen

Bräserad lammstek med rosmarin, vitlök
och vitt vinssky

8-10 portioner

2 – 2 ½ kg lammstek med ben
10 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 msk smör
4 dl torrt vitt vin
1 liter hönsfond
5 kvistar färsk rosmarin
flingsalt och svartpeppar

Värm ugnen till 150 grader. Skala vitlöksklyftorna. Skär 3 av vitlöksklyftorna i 4 mindre klyftor. Med en vass kniv, skär små snittar i lammsteken och tryck in vitlöksklyftorna. Salta och peppra riktligt runtom. Värm olivolja och smör i en stor stekpanna. Bryn köttet runtom på hög värme i ca 5 minuter. Lägg lammsteken i en stor ugnsform så att hela lammsteken med benet får plats. Häll på vin och hönsbuljong och lägg ner rosmarinkvistar och resten av vitlöksklyftorna i formen. Sätt på ett lock eller täck med aluminiumfolie. Ställ formen i ugnen i ca 4 timmar. Vänd på steken efter ca halva tiden.

Lägg lammsteken på en skärbräda och täck med folie. Häll skyn inklusive vitlöken och rosmarinkvistarna i en kastrull och reducera till ca hälften kvarstår. Sila av vitlöken och rosmarinen. Smaka av med salt och peppar och servera varm med lammsteken.


Vitlöksrostade potatis

ca 6 portioner

 ca 1 kg potatis
4 vitlöksklyftor
2-3 msk olivolja
salt och peppar

Värm ugnen till 225 grader. Skölj potatisen och skär i mindre bitar. Skala och finhacka vitlöken. Blanda potatis, vitlök och olja och sprid ut det på en plåt. Salta och peppra. Rosta i ugnen i ca 20 minuter eller tills potatisen börjar bli gyllenbrun och krispig. Rör om då och då.

 

 

 

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..