Vår mor Helene

Det finns ingen som kan göra en så tokig som ens egen mor. Ingen som man tar så för givet som sin egen mor. Och ingen som betyder så mycket för en som ens egen mor.

 

Vår mor Helene har på helt egen hand mer eller mindre uppfostrat oss. Utöver att sköta ett helt hushåll själv har hon under hela vår uppväxt hjälpt oss med våra läxor, kört oss till fotbolls-, sim-, gymnastik-, konståknings-, softball-, tennis- och friidrottsträningar. Tålmodigt lärde hon oss svenska när vi flyttade till Sverige – och förklarat skillnaden på ”ö” och ”ä” så att inte räv blev röv, och vikten av det andra ”t:et” i ”skett”.

Genom att under hela vår uppväxt introducera – utan att tvinga på oss – nya smaker har hon odlat vårt stora matintresse. Hon har stått ut med oss när vi själva började experimentera i köket, och har glatt hejat på alla våra matlagningseskapader i köket – även de misslyckade. Hon har sällan klagat när köket har sett ut som ett bombnedslag eller när hon till exempel har blivit utlovad middag men kommit hem och istället funnit varje möbel i lägenheten draperad med torkande hemlagad spaghetti.

Det som en gång var vår och mammas gemensamma hobby har nu blivit vårt yrke och liv.

Även idag, i vuxen ålder, skulle vi ha svårt att klara oss utan henne. Under alla år vi drev ett café stod hon timme efter timme och diskade – oavlönad. Hon har idogt provlagat nästan alla recept i alla våra böcker och många av de recept ni ser här på bloggen är det faktiskt hon som har lagat – med barnbarnen klängandes kring benen. Hon är en lika fantastiskt förebild för våra barn, som hon har varit för oss.

Hon har lärt oss vikten av god mat och vikten av att njuta. Men ännu mer betydelsefullt är att hon har lärt oss att dela med oss av detta. Förhoppningsvis inspirerar vi på samma sätt genom våra böcker och här på bloggen.

Det är inte alla som har möjligheten som vi har här att hylla sin mor inför tusentals läsare. Som tur är brukar mammor vara tacksamma även för mycket mindre hyllningar.

Glad morsdag önskar vi er alla grymma mammor som gör ett fantastiskt jobb. Vi alla gör så gott vi kan, och mer kan ingen begära.

 

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..