Häromdagen skulle vi plåta några recept för bloggen. Ofta gör vi så att vi kollar vad vi har hemma – och sen försöker vi ta till vara på de ingredienser genom att hitta på några roliga recept. Bland annat hade vi en bit mördeg som låg och ”skräpade” i frysen. Då kom vi på att vi hade sett på Instagram att @godagrejer (Frida Lund) hade gjort en dessert där hon gräddade mördeg som hon sen bröt sönder till lite större bitar och blandade med mascarpone och bär. Med inspiration från hennes rätt har vi gjort något liknande här. Så gott- och dessutom den perfekta midsommardesserten. Man kan göra iordning mördegen och vispa grädden i förväg och sen är det bara att montera ihop strax innan det ska serveras. Påminner faktiskt lite om änglamat – fast i en lite modernare tappning. För övrigt kan vi tipsa om Fridas podd Margarinet som hon har tillsammans med Siri Barje (Aka Olivhummer).

Sommardessert med mördeg, grädde och bär

sommardessert1

Sommardessert med mördeg, grädde och bär
Sommardessert med mördeg, grädde och bär
4 – 6 portioner

100 g smör, kylskåpskallt
2 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

3 dl vispgrädde
ev lite strösocker
ca 400 g blandade bär
rivet citron- och limeskal
citronmeliss eller mynta till garnering
ev tusensköna till garnering

Arbeta snabbt ihop ingredienserna till degen i en matberedare eller för hand. Platta ut degen, lägg den i en plastpåse och låt vila i kylen i ca 30 min.

Värm ugnen till 175 grader. Tryck eller kavla ut degen, knappt 1 cm tjockt på en plåt täckt med bakplåtspapper. Det spelar ingen roll hur det ser ut – det ska ändå brytas sönder. Grädda i ugnen i 10 – 15 minuter eller tills mördegen är gyllenbrun. Låt kallna på ett galler. Bryt sönder i bitar.

Vispa grädden. Tillsätt lite socker om du vill ha den söt. Varva grädde, mördegsbitar och bär. Strö över rivet citron- och limeskal och garnera med citronmeliss, mynta och ev tusenskärnor eller andra ätbara blommor.

  1. Jenny skriver:

    Tack för ännu ett härligt recept. Detta blev familjens midsommar-”tårta” och för en gångs skull skrapades faten rena!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..