Svartvinbär- och långfilsglass

När jag var i Järvsö för några veckor sedan fick vi möjlighet att plocka en massa svartvinbär från grannens buskar så nu är frysen full. Svartvinbär för mig är så mycket Sverige. Jag minns när vi hälsade vår mormor i  Järvsö på somrarna och hon brukade alltid koka stora mängder saft och sylt. Vi minns också med värme när vi varje morgon satt på farstukvisten i sommarstugan och åt långfil med hemgjord svartvinbärssylt. Det var så fantastiskt gott. Receptet som vi delar med oss av idag är inspirerat från just dessa ljuvliga barndomssommardagar och har använt smakerna i en ljuvlig svartvinbär- och långfilsglass.  För sommaren är inte slut ännu så fortsätt njuta av glass. Ha en fantastisk fredag! /Lisa

 

Svartvinbär- och långfilsglass

Foto Ulrika Ekblom

 

Svartvinbär- och långfilsglass
4–6 portioner

5 dl långfil
1 1/2–2 dl strösocker
1 dl vispgrädde
1–2 dl svartvinbärssylt

Blanda långfil och socker. Rör tills sockret har löst sig. Tillsätt grädden.

För att göra glass i frysen:
Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om ungefär var tjugonde minut under ca 3 timmar. När glassen är nästan klar brer man ut hälften av den i en form och sedan brer man hälften av sylten ovanpå. Gör ytterligare ett lager med resten av glassen och sylten. Ställ tillbaka formen i frysen i minst 1 timme.

För att göra glass i glassmaskin: Låt krämen stå övertäckt i kylskåp i några timmar för att kallna. Följ sedan instruktionerna för glassmaskinen. När glassen är nästan klar brer man ut hälften av den i en form och brer sedan ut hälften av sylten ovanpå. Gör ytterligare ett lager med resten av glassen och sylten. Ställ tillbaka formen i frysen och låt stå i ca 1 timme.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..