Hösttermin och nystart

Äppelkaka. Ta till vara.

Hej!

Sommaren gled förbi i rasande fart i år. Huset vid fruktträdgården har äntligen fått ett nymålat kök och baren har fått rosor på kinderna. Men nu är det dags att återvända till vardagen och ta nya tag med med livet och inte minst med maten. Just maten är ju ett lyxproblem så här i september när köksträdgård, torgstånd och butiker fullkomligt dignar av godsaker. Jag kan nästan bli lite stressad över att hinna äta allt gott nu innan det försvinner. Härligt ändå!

Det har tänker jag prioritera på matsedeln hos oss:

Chokladfondant med björnbär.

Middagar med flera rätter. Efter en sommar där vi renoverat kök och lagat enklast möjliga mat utomhus (tänk korv med ketchup på grillen) är jag så sugen på att låta maten ta mer plats i mitt liv igen. Laga flera rätter, bjuda hem vänner och bara njuta av säsongens överflöd. Till efterrätt får det gärna bli chokladfondant med björnbärsrscoulis.

Appelkaka2

appelmust9

appelmuffins1

Allt med äpplen. Nu är tidiga äppelsorter klara för skörd vilket innebär att säsongen för äppelmuffins, äppelmos (den godaste har vanilj i sig), äppelkaka och allt annat fantastiskt man kan laga av äpplen är igång.

Krikonplockning i fruktträdgården. Ta till vara.

Krikonmarmelad3

Marmelad. En riktigt god marmelad lyfter höstens alla testunder, fikor och sconesfrukostar och håller i evighet (nåja, ett år i alla fall). Riktigt värt att laga om du frågar mig. Men en behöver inte misströsta för att hallonen börjar tryta och jordgubbarna är slut. Det finns fortfarande gott om frukt och bär att köra igång ett hederligt marmeladkok på. Förra årets laddning gjordes på vildplommon och det blev underbart gott. Björnbär, vanliga plommon eller äpplen är förstås också perfekta i en hemlagad marmelad.

Trattkantarellsoppa5

trattkantarellpasta4

Svamp. Det blev inte så mycket svampplockning i sommar men nu ska jag ta revansch med råge! Så sugen på svamprisotto, trattkantarellsoppa med sherry och alla sorters pasta med svamp.

Vad vill du laga/äta just nu?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..

Juni och sommarmat

jordgubbssylt1

Frukt och bär

Rabarber
Jordgubbar
Körsbär
Citron

Aprikos
Fikon
Melon

Att plocka i skog och mark

Kantareller (efter midsommar)
Fläder
Syren
Nässlor
Maskros
Tusensköna

S

ommaren har smugit sig på det här året. Som den brukar när det är fullt upp i maj i och för sig. Vi har varit förkylda och suttit i karantän den senaste veckan och nu längtar jag ut  bland blommande hundkäx, prästkragar och gröna vippiga fält runt knuten mer än någonsin. Men snart är jordgubbarna redo att plockas och då kommer sommarlivet vara i full gång. Grillmiddagar, eftermiddagar vid sjön och lunch på altanen. Det här vill jag laga i juni:

Korg med fläder. Fläderblomssaft. Ta till vara.

 • Årets laddning flädersaft. Bästa sättet att förvara den är att frysa in i burkar och sedan skrapa ut en lagom mängd till sommarsaftglaset med en sked.

 •  Efterrätt och frukost med färska bär. Jordgubbar med mjölk, yoghurt med nyplockade bär till frukost och att toppa barnens obligatoriska fredagsglass med maränger, grädde och ett berg av jordgubbar eller sötsyrliga körsbär. Längtar så till detta!

Linssallad med tomat och persilja.

 • Allt med mina favoriter tomaterna som äntligen är i säsong igen! Caprese, tomatsallad med linser och rödlök, tomatpasta och tomater bara som de är. I år odlar vi lite själva men de kommer nog inte att vara färdiga förrän i slutet av sommaren. Men nu är det legio att köpa eftersom de svenskodlade har nått butikerna.
 • Vår egen rabarber. Förra året satte vi två plantor och nu ser jag fram emot kunna skörda lite försiktigt och smaka hur den smakar för första gången. Så spänd på detta!

skogslok1

 • Grillad lax eller halloumi med färskpotatissallad till. Gärna kryddad med skogslök som växer vilt över sluttningarna i fruktträdgården. Somrigare än så blir det liksom inte.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..

Sköna maj

syrensocker4

I SÄSONG: MAJ 

Frukt och bär

Rabarber

Apelsin
Citron
Grapefrukt

Att plocka i skog och mark

Maskros
Kirskål
Nässlor
Ramslök
Enbär
Tusensköna
Viol

M

aj brukar alltid försvinna i ett ostoppbart virrvarr av föreningsmöten, deadlines, deklarationer eller avslutningar. Samtidigt längtar jag aldrig ut så mycket som i maj.  Jag vill bara sitta i trädgården eller skogen och titta på allt det gröna och känna lukten av jord, gräs och grönska. Så i år, när mycket av livet är inställt, tänker jag passa på att göra just det. Kanske plocka med mig lite ätbara skott in och laga något gott. För nu börjar det hända saker på allvar med utbudet i naturen och trädgården. Rabarbern är redo samtidigt som nässlor, ramslök och andra gröna blad finns i överflöd. För att inte tala om livets grönsak – sparrisen!

Här är mina drömmars mat i maj:

rabarbersaft1

 • Den bästa majmaten äts förstås utomhus. Äntligen är det inte för kallt att ta med sig fika ut och sitta i solen i en glänta i timmar. Kan inte tänka mig något jag hellre vill göra just nu. Nybakad sockerkaka, barn som plockar vitsippor och hemlagad rabarbersaft – det blir inte bättre än så.

  syrensocker2

 • Ätliga blommor på allt. Jag älskar ätliga blommor som förvandlar varje anspråkslös tisdagsmiddag till en festmåltid och redan nu finns det ganska mycket att välja på. Tusenskönor, maskrosor, ramsöksblommor och, det bästa av allt, snart finns det syrener! De första små knopparna har redan slagit ut här hos oss. De är perfekta att strö över efterrätter eller bakverk men de går också att varva med strösocker i en burk för att göra syrensocker eller frysa in i isbitar till försommarens drycker.

  Nasselplattar1

 • Nässelplättar med rödlök rom och smetana toppade med solgula rapsblommor. Gärna  efter en dag i trädgården ihop med ett glas kallt vitt vin.

  img_7591-1

 • Sparris, sparris, sparris! På enklast möjliga vis med citron och parmesan i små pajer med ricotta eller kanske i en krämig risotto. Blir så hungring när jag skriver det här.

Vad vill du äta i maj?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..