Odlingsåret 2019 del 2: fruktträdgården

appelmust9

För ett tag sedan skrev jag om mina planer för vår  radhusträdgård det här året. Men vi har ju också en annan trädgård: fruktträdgården vid sommarhuset i nordöstra Skåne!

Den är på många sätt den lilla nyanlagda radhusträdgårdens totala motsats; 10 000 kvadratmeter vildvuxen urträdgård med brokiga ängar, sly, branta sluttningar, uppvuxen skog och gamla knotiga fruktträd insprängda här och var. Mot radhusets noggrant tillplattade 70 kvadratmeter gräsmatta framstår den som en knotig, växande urkraft.

syrensocker4

Det som ska likna gräsmatta i fruktträdgården fylls genast av högar från mullvadar, bökas upp av vildsvin och vill man springa barfota fram får man akta sig för huggormar, rådjursbajs och taggiga björnbärsskott. I radhusträdgården går det att gå ut och rensa ogräs och bli färdig på en halvtimme. I fruktträdgården har vi hela ängar fyllda av kirskål, maskrosor och nässlor.

nasselpesto5

klappgrot

Där radhusträdgården gränsar till grannarnas små gräsplättar  med en bostadsrättsparkering i fonden gränsar fruktodlingen till djupa skogar och berg på tre sidor och till vår älskade sjö på den fjärde.

Fruktträd

Fruktträden planterades under andra världskriget då bristen på mat fick många i trakten att satsa på fruktodling. Det sägs ha funnits över hundra träd på vår tomt men nu är många av dem borta. Eller gamla och skruttiga. Våra planer för trädgården handlar därför mycket om att försöka bevara de fruktträd som fortfarande finns kvar. Och om att plantera nya!

marangsviss3

Mitt långsiktiga mål är att alla ätliga bär och frukter som går att odla hos oss i zon 1 ska finnas där. Kanske har jag fått storhetsvansinne. Men jag vill bara kunna fylla en korg med lingon, bigarråer, mullbär eller havtorn, laga flädersaft från egna buskar och njuta av solvarma fikon direkt från trädet.

Möjligheterna är åtminstone näst intill oändliga i och med att vi har plats för det mesta. Utmaningen ligger i att vi inte är där hela tiden och att vi inte kan pyssla om trädgården så mycket som vi skulle vilja. Så vi skyndar långsamt och planterar något nytt varje år.

Det här vill jag göra 2019:

rulltarta5

 • Plantera fler bärbuskar. Vi har redan en enorm gammal svartvinbärsbuske, en krusbärsbuske och en del hallon. Men jag vill gärna ha röda och vita vinbär och mer hallon (vem vill inte det?). Just bärbuskar är ju väldigt tacksamt att odla vid sommarhus – kräver minimalt med skötsel och ger nya fina bär varje år.

 • Göra om sandlådan till jordgubbsland. Vi köpte sandlådan till barnen för några år sedan men nu vill de hellre ha jordgubbar än sand. Jag förstår dem.

  orter_ny

 • Fortsätta att bygga ut örtträdgården. Vi är så glada för vår lilla kryddträdgård som finns rakt utanför sommarhusets ytterdörr. Mina föräldrar satte de första kryddväxterna för många år sedan och vi fortsätter att plantera några nya plantor varje år. I år är jag sugen på att testa att odla körvel. Jag drömmer också om att rama in kryddträdgården genom att sätta apotekarrosor längst bak.

  Rodbetssallad1

 • Smyga in lite grönsaksodling. Egentligen hade vi sagt att vi inte skulle odla grönsaker i fruktträdgården. De kräver ju en del jobb med tillsyn, ogräsrensning och vattning. Men vi är ju i vår sommarstuga hela sommaren och jag känner ändå att man måste kunna gå ut i trädgården och dra upp några jordiga rödbetor eller komma in med en tallrik nyplockade sockerärtor för att det ska bli sommar på riktigt. Så i år har vi bestämt oss för att prova att odla i liten skala. Men bara det allra nödvändigaste. Som i vårt fall är gul och grön zucchini, rödbetor, gulbetor och polkabetor, dill till kräftorna i augusti, salladslök och rödlök.  Plus olika sorters salladsblad såklart. Och så tar vi med oss chili, någon tomat och några krukor basilika från radhusträdgården när vi åker upp för sommaren.

  RAMSLOKSPASTA4

 • Försöka få ramslöken att trivas och att sprida sig till nya ställen. Ätliga vilda växter som kommer igen varje år är ju som gjorda för sommarstugeodling. Kirskålen och nässlorna behöver kanske inte sprida sig men jag är ändå glad att vi har dem och kan skörda gröna blad hela försommaren.

  aggrora5

 • Få in fler blommande växter. Det blir solrosor kring grönsakslandet, luktärtor i krukor på altanen och så hoppas jag att mina pelargoner tar sig fint efter vinterförvaringen i källaren. I en lite vildare trädgård handlar det ju annars mest om att hitta sorter som trivs där de är utan handpåläggning. Jag brukar samla frön i omgivningarna när jag är ute och går som jag slänger i ängarna i hopp om att få in fler blommor där men det går ganska långsamt. I år kanske jag köper några plantor av midsommarblomster och planterar in också. Älskar midsommarblomster! En annan plan är att försöka hjälpa vitsipporna som växer vid båthuset att sprida sig till skogen bakom bostadshuset. Det vore ju drömmen att stå och diska och titta ut över en blommande vitsippeskog!

  Nasselsoppa4

 • Sätta upp stängsel runt hela trädgården. Kanske inte det roligaste projektet men nödvändigt eftersom vildsvinen i trakten blir fler och det är svårt att göra något alls med  trädgården när de kommer och bökar upp. Vi har redan fina gamla stenmurar runt tomten men de har öppningar lite här och var och har dessutom rasat på några ställen. Vi vet inte riktigt hur vi ska renovera dem så ett första steg blir att bygga på med stängsel på utsidan. Det här blir påskens stora projekt.

  Appelmust7

 • Plantera ett fruktträd. Ett nytt fruktträd om året känns väl som en rimlig plan? Vi har inte bestämt vilket det blir men högst på min lista står nog ett plommonträd. Det fanns ett enormt sådant på tomten när den tillhörde mina föräldrar men det finns tyvärr inte kvar längre. Jag minns fortfarande mammas ljumma plommonkaka under sensommaren och sedan trädet försvann känns det som något saknas i trädgården.

Vad har ni för odlingsplaner i år? Dela gärna med er i kommentarsfältet!

  1. Tack! Så här tidigt på våren är det ju lätt hänt att planerna blir en aning överambitiösa. 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Grön ärtsoppa
med pepparrotsfraiche

Gron-artsoppa1

G

rön ärtsoppa är en av våra vardagshjältar på matbordet hemma. Vi gör den i en riktigt enkel variant där inget behöver hackas eller förberedas. Den går på max en kvart att laga. Och barnen älskar den!

Den här soppan funkar året om eftersom den görs på frysta ärter. Men jag tycker att den är som allra bäst nu i början på våren. När det fortfarande är mössväder ute och det smakar med varm, len soppa när man kommer in. Men när längtan efter en grön explosion på tallriken är stor.

Du behöver (till 4 personer)

1 000 g frysta gröna ärter
1 l vatten
2 buljongtärningar
salt
vitpeppar
ärtskott till dekoration

Till pepparrotsfraiche
crème fraiche
riven pepparrot

Grön ärtsoppa med crème fraiche smaksatt med pepparrot. Ta till vara.

Gör så här 

 • Ta några ärtor åt sidan för dekoration. Lägg resten i en kastrull tillsammans med vattnet.
 • Koka upp, tillsätt buljongtärningarna och låt koka under lock i omkring fem minuter.
 • Mixa soppan med en stavmixer och smaka av med salt och peppar.
 • Servera med crème fraiche smaksatt med lite finriven pepparrot. Garnera varje tallrik med några ärtskott i bitar och de sparade ärtorna.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Saker att äta i mars

nasselpesto2

I SÄSONG: MARS

Frukt och bär
Äpplen

Apelsin
Blodapelsin
Citron
Clementin
Grapefrukt

Att plocka i naturen
Maskros
Kirskål
Nässlor
Enbär
Tusensköna

Övrigt
Torkade, frysta och inlagda bär, grönsaker och svampar.

D

et har äntligen blivit mars! Men det är förmodligen den månad som är mest utmanande matmässigt. Det är den första vårmånaden och jag vill ha vår på tallriken. Samtidigt är ungefär samma saker i säsong  som i december. Men vem är sugen på decembermat nu? Samtidigt vill jag inte gå all in med smaklösa frukter och grönsaker från andra sidan jorden. Vad göra?

Här är min plan så här långt:

 • Laga våriga soppor. Helst gröna (hur vårigt?) och gärna med en ägghalva eller ett pocherat ägg i. Grönkålssoppa, grön ärtsoppa och förstås nässelsoppa om jag hittar tillräckligt mycket nässlor.

  krasse_ta_till_vara

 • Toppa allt med något grönt. Ge linsgrytan och kikärtsditon en touch av vår genom att lägga groddar eller skott ovanpå. I år har jag ju redan  hittat nässlor, enstaka blad av kirskål och maskros men det är inga stora mängder. Det fina är att det räcker med några få blad på tallriken för att våren ska göra sig påmind.

  gronkalspasta

 • Laga min grönkålspasta med massa vitlök och torkad chili.

  Chevre_chaud3

 • Hålla utkik efter späda blad i trädgården. I april brukar det vara högsäsong för nässlor och andra gröna vårblad i fruktträdgården. Men redan nu börjar de titta upp. Om det milda vädret håller i sig kan vi nog snart fylla korgarna.

  picklad-rodlok1

 • Alltid ha en burk picklad rödlök i kylen. Vem blir inte glad av färgen? Och smaken!
 • Matiga sallader till lunch. Nu börjat jag bli sugen på sallader igen. Gärna i matiga varianter med korn eller matvete och helst toppade med årets första tusenstjärnor.
 • Skaldjur!  Fortfarande i sin bästa säsong från kalla hav.

citronyoghurt2

 • Kräma ut det sista ur frysen. Min deadline för att äta upp fjolårets frysta bär är när rabarbern kommer, för det mesta i början av maj. Då vill jag hellre använda det färska. Två månader kvar att tömma frysen nu alltså!

  rodbetor_snodroppar

 • Fixa vår på bordet genom att plocka in de första blommorna och driva kvistar från våra fruktträd. Rätt inramning är inte att underskatta!
 • Så ruccola och andra frön som kan sättas tidigt i mina pallkragar. Kanske blir de inte klara att skördas nu i mars men nu dröjer det inte länge förrän det går att  plocka sina egna salladsblad.
 1. I’ⅼl right away grab your rss feed as I can noot to find your email
  subscription hyperⅼink or e-newsletter ѕervice. Do you’ve any?
  Please let me սndеrstand in order that I could suЬscribe.
  Thanks.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..