Valnötsskörden

valnotter6

Vi har den stora turen att ha ett valnötsträd i trädgården. Det är gigantiskt – vi tror att det planterades som vårdträd när huset byggdes i slutet av 30-talet. Varje höst dignar det av nötter som väcker illusioner om att vara självförsörjande året runt. Valnötter och honung till frukostyoghurten, valnötter med chèvre och rödbetor, valnötspasta, valnötskakor till kaffet och så vidare. Men varje år hinner ekorrarna före. Och de lämnar inte en enda liten nöt till oss. Inte en enda.

valnotter3

Därför är det med största glädje jag kan berätta att i år har vi vunnit. I år ska jag göra julgodis med mina egna valnötter.

Så skördas valnötter

1. Valnötter ska plockas i september – oktober när det gröna skalet börjar spricka upp och fler än enstaka nötter har fallit till marken. Vi använde en äppelplockare för att få tag i nötterna och det gick förvånansvärt bra. Man kan också pröva att skaka trädet eller helt enkelt vänta tills de faller ner av sig själva.

2. Nötterna skalas och det gröna höljet kastas bort. Om skalet är svårt att ta av är nötterna inte mogna. Använd gärna handskar eftersom det gröna fruktköttet kan ge fläckar på huden.

3. Valnötterna tvättas med vatten. Vi använde kranen inne och en rotborste men det går också att spola av dem med vattenslangen på högsta tryck om man har många nötter.

4. Nötterna läggs att torka. Helt färska valnötter smakar en aning beskt och inte som de vi är vana vid från affären. Istället är de färdiga att äta efter några veckor på tork. Valnötter ruttnar lätt så det är viktigt att lägga dem luftigt. Vi använde en bricka med en handduk som vi spred ut dem på. Provknäck några nötter då och då för att testa om de är klara.

5. Förvara nötterna i en lufttät burk, gärna i kylskåp eftersom de lätt härsknar. Valnötter med skalet kvar håller runt sex månader i kylskåp och runt ett år i frysen. I rumstemperatur håller de i några månader.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..