Chèvre chaud på ogräs

Chévre chaud på ogräs – Sallad med getost, kirskål och maskrosblad. Ta till vara.
När vi bodde i Frankrike beställde jag chèvre chaud, som är en sallad med varm getost och honung, så ofta jag fick tillfälle. Här hemma lagar vi varje vår en egen variant  – gjord på maskros och kirskål.

Det är en av mina absoluta favoriträtter. Kanske beror det delvis på att den här salladen markerar vårens ankomst för vår lilla familj, på all den förväntan som finns i att vi har skördat de första späda bladen från trädgården och att hela våren och sommaren ligger framför oss. Det är nu det börjar.

Kirskålen och maskrosorna är det första som kommer upp i vår trädgård, de går att plocka veckor innan det är dags att skörda ramslök, nässlor och rabarber. Många vill helst inte veta av de här livskraftiga växterna i sina trädgårdar men just nu är de våra bästa vänner.

Just maskrosorna passar extra bra till chèvre chaud eftersom de adderar den rätta beskan till mixen. Fransmännen blandar gärna i beskare salladssorter som balanserar sältan i getosten och sötman i honungen men det kan ibland vara svårt att få tag i när man letar i mer beskedliga svenska salladsdiskar. Hurra för ogräs alltså!

Korg med kirskål och maskrosblad. Ta till vara.

chevre_chaud7

chevre_chaud1

Du behöver
Kirskål
Maskrosblad
Ruccola
1 baguette, gärna gårdagens
8 körsbärstomater
250 g chèvre
1 näve valnötter
Honung
Färsk timjan

Vinägrett
3 msk olivolja
1 msk rödvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
1/2 finhackad vitlöksklyfta
Salt
Svartpeppar

Gör så här
Skölj salladsbladen och lägg upp en bädd på fyra tallrikar. Vispa ihop ingredienserna till vinägretten och ringla den över salladen.

Skär baguetten i centimetertjocka skivor och rosta dem. Lägg på getost, ringla över honung och toppa med en kvist timjan. Gratinera på högsta värme i ugnen tills getosten blir bubblig.

Lägg brödet på salladen och addera valnötter och körsbärstomater i halvor.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..