Frysen full av svamp

Frysa in trattkantareller - så gör du. | Ta till vara.

Jag har aldrig varit med om ett sådant gott år för trattkantareller. Det känns som om jag kan plocka hur mycket som helst utan att de tar slut. I helgen plockade vi över tio liter. Men vi hade säkert kunna fylla tre Ikea-kassar också om vi velat.

Att döma av Instagram är jag inte ensam om svamplyckan. Älskar alla som delar med sig av enorma svampberg och köksbord som knappt skymtar fram under!

Frysa in svamp. Ta till vara.

Underbart med så mycket svamp, men det är förstås svårt att äta upp allt på en gång. Därför har jag nu laddat frysen med trattisar inför vintern. Känns obeskrivligt bra.

Ett bra sätt att frysa in trattkantareller och annan svamp är börja med att förvälla den. Då håller den i minst ett år.

Frysasvamp1

Förvälla och frysa in svamp – gör så här

• Rensa svampen genom att borsta bort skräp och skära av bitar som inte är fina. Plocka bort alla svampar som verkar det minsta sladdriga eller gamla.

• Skär svampen i lagom stora bitar. Trattkantareller och andra ihåliga svampar kan med fördel delas så att insidan kan borstas eftersom det lätt faller ner granbarr och annat skräp där. Inget farligt så klart men det knastrar i tänderna när man äter.

• Lägg svampen i en gryta utan smör och sätt på plattan på låg värme. Efter ett tag kommer det att börja vattna sig så att svampen kan kokas i sin egen vätska. Är den mycket torr kan man tillsätta lite vatten.

• Låt svampen koka tills det mesta av vätskan kokat bort. Omkring 10-15 minuter brukar vara lagom.

• Låt svalna och portionera ut i fryslådor. Ett tips är att ställa in lådorna i kylen några timmar innan de fryses eftersom det gör att de fryser jämnare. Frys inte in allt för stora mängder åt gången eftersom det höjer temperaturen i frysen.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..