Mackor med rödbetshummus

rodbetshummus_ny

Vi är hemma igen efter påskens tur till landet som bjöd på milt sagt oanade kontraster vädermässigt. På påskdagen drog vi till Österlen men istället för kostrunda hade vi planerat in ett stopp vid Skånes största vattenfall Forsakar och en gedigen loppisrunda. Det är nämligen inte bara Österlens gallerier och ateljéer som öppnar upp till påsk. Många loppis- och kuriosabutiker slår också upp portarna för säsongen vilket jag var orimligt pepp inför.
rodbetshummus4

Men halvvägs där öppnade sig himlen och enorma snöflingor vräkte ner och täckte snabbt fält och vägar. Vi kunde knappt att se vägen framför oss och inga plogbilar fanns i sikte. Promenaden längs ravinen vid Forsakar var bara att ställa in och istället körde vi söderut i snigelfart medan drivorna växte sig större och större. I Rörum flydde vi snökaoset till Franskans Creperi och ville aldrig gå därifrån.
rodbetshummus10
Men tillslut trotsade vi vädret och fick ändå till ett par loppisstopp innan vi vände hemåt genom rusket.
rodbetshummus1

Dagen efter vaknade vi till fågelkvitter och drack kaffe i solen utomhus med upprullade byxben medan barnen sprang barfota i gräset. Vilken vändning!

Jag hade hoppats plocka ramslök, kirskål och nässlor och kicka igång säsongen 2018 under påsken. Men det kalla vädret har gjort att inte ett endaste litet kirskålsblad tittat upp. Förra året vid den här tiden lagade vi Chèvre chaud på ogräs och kunde plocka både maskrosblad och kirskål kring påsk.

Den sena våren gör det lite klurigt matmässigt, tycker jag. Jag är inte sugen på mustiga vintergrytor och värmande soppor längre. Jag vill bara äta somrig sallad och sippa rosé utomhus. Ska det vara så mycket begärt, eller?

Räddaren i nöden har varit mina ärtskott som bara växer och växter. Jag lägger dem på allt och påminns om att det snart är dags för grönare tider. Nu är vi inne på tredje skördeomgången.

rodbetshummus7

En underbart god och instagramvänlig kombo på mackan är ärtskott och rödbetshummus. Funkar utmärkt när längtan efter mer färgstark sommarmat är svår.

Du behöver
1 pkt kikärtor
3 kokta rödbetor
1 vitlöksklyfta
4 msk olivolja
1 msk tahini (sesampasta)
1 tsk spiskummin
saften av 1/2 citron
salt och peppar
bröd
ärtskott
ev. fetaost att smula över

Gör så här
• Mixa ihop kikärtor, rödbetor, vitlök, olivolja, tahini och spiskummin. Smaka av med med salt, peppar och citronsaft.

• Bred röran på valfritt bröd och lägg ärtskott ovanpå. Toppa eventuellt med lite smulad fetaost.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..