Citronpasta med ramslök

RAMSLOKSPASTA4.jpg

Så här i början på säsongen är jag så otroligt sugen på egenplockad mat. Sommaridealet är ju att smyga ut i nattlinne och plocka några bär till frukostyoughurten, rycka åt sig lite blad och örter i farten och sno ihop en enkel sallad till lunch med chévre, burrata eller något annat gott som finns i kylen, följt av pasta med sommarens första kantareller till middag. Och ännu fler bär till efterrätt.

Men redan nu finns det ju gott om fina saker att plocka för den som ger sig ut: nässlor, rabarber, örter av alla de slag, sparris (måste plantera sparris!) kirskål, syren, harsyra, maskros och så vidare.

I helgen gick vi all in med ramslöken, som jag är så glad att mina föräldrar har planterat på tomten. Jag lagade bland annat en riktigt lyckad ramslöks- och citronpasta som gav precis den där sommarkänslan som vi längtat så efter.

ramslokspasta3

Du behöver
400 g pasta
4 msk god olivolja
1 citron (skal + saften av halva)
2 stora buntar ramslök
2 dl riven parmesanost
1,5 dl vispgrädde
salt och svartpeppar

Gör så här:
• Koka pastan enligt anvisningarna på paketet

• Hacka ramslöken fint. Blanda olivolja, citronsaft, citronskal och vispgrädde och ramslök i en stor skål eller bunke. Vispa tills grädden börjar tjockna, rör ner parmesanosten och smaka av med salt och peppar.

• Blanda den nykokta pastan med citronsåsen.  Lägg upp i djupa talltikar och toppa varje tallrik med ett helt ramslöksblad.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..