Mina drömmars sommarmat


För den som följer säsongerna eller har egen frukt, bär eller grönsaker att tillgå är det ofta ganska givet vad som ska ställas på dagens middagsbord. Nu äter vi vad som helst med jordgubbar, senare blir det svamp, äpplen och så vidare.

Det är en av de fina sakerna med att äta efter säsong. Det blir helt enkelt inte så nedrans invecklat att svara på frågan ”Vad ska vi äta?”. Men. Det hindrar ju inte att det är underbart att bli inspirerad av andra. Och med tanke på vilka matgenier som finns på internet just nu vore allt annat ren dumhet.

Här kommer några av mina sommarfavortiter i bloggsvängen och på sociala medier. Håll till godo!

1. Elsa Billgren och Sofia Wood har gjort ett underbart avsnitt om sommarmat i sin trendpodd Billgren Wood. Där avhandlas bland annat hur man slajsar en melon med bara händerna, vilka skaldjur som är godast på grillen och hur man preppar picknickbrödens picknickbröd. Tips: var inte hungrig när du lyssnar eller se i alla fall till att du är i närheten av ett välfyllt kök. Det här är frosseri.

2. Ibland kan jag nästan bli stressad om att jag inte hinner kolla kantarellstället tillräckligt ofta under sommaren. Tänk om det finns svampar där som jag missar? Hemska tanke! Tur då att Niki Sjölund bakom Instagramkontot Neonatur är ute för jämnan och har stenkoll på minsta lingon, stensopp eller kråkbär i Sveriges skogar. Niki har skrivit boken Vildplockat och driver dessutom ett företag som säljer ätbara växter och svamp från naturen. Han vet med andra ord vad han pratar om.

3. Systrarna Eisenman, mina bloggkollegor här på Lantliv, skriver att de grillar nästan varje dag under sommaren. Som de proffs de är drar de sig inte för att  prova något oväntat på gallret. Eller vad sägs om grillad pizza bianco med ricotta och ugnsbakade körsbärstomater? Så vill jag också äta i sommar. Inte grilla på tisdag med särskild grillmat och laga mat inne på onsdag utan helt enkelt flytta ut köket. Byta ut spisen inne mot grillen vid altanen eller vår steneldstad nere vid sjön. Ser så mycket fram emot att följa systrarnas blogg och se vad mer som hamnar på deras grill i sommar!

4. Jag hade förmånen att träffa fina Linda Lomelino under utdelningen av matbloggspriset i vintras. Där vann hon kategorin för bästa foto och det är inte svårt att se varför.  Hon gör hon tårtor, pajer, bullar, glass och annat sött som ingen annan och tycks ständigt fånga essensen av varje litet hallon eller björnbär i sina bilder på Instagram. I sommar ska jag baka Lomelinobakverk!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..