Sommarmaten 2018

Linssallad med tomat och persilja. Ta till vara.

Nu är vi framme i vår sommarstuga för årets ledigheter och det känns svårt att greppa att vi ska vara här nästan ända tills skolorna drar igång i mitten på augusti. De första bladen kommer att ha färgats röda och vi kommer att märka att mörkret kommer tidigare på kvällen innan det är dags att åka tillbaka. Jag ser fram emot så mycket med den här ledigheten men alldeles särskilt ser jag förstås fram emot årets semestermat! Så här vill jag laga mat och äta i sommar:

Efterrätt varje dag. Detta hade jag som nyårslöfte ett år men det var svårt att hålla när vardagen med dagisförkylningar och vab slog till med full kraft.  Ibland får man nog vara glad att det alls blir någon middag. Men nu är det sommar, semester och mitt ideal är fortfarande att äta flera rätter. Tycker det känns så otroligt mysigt att samlas hela familjen runt en hel måltid. Och efterrätten behöver verkligen inte vara avancerad för att göra tricket – lite färsk frukt eller bär med mjölk duger utmärkt. 

Egenplockat. På tomten på landet har vi bland annat körsbär, vinbär, krusbär, smultron, jordgubbar, blåbär (både vilda och odlade), örter, harsyra, vildplommon, äpplen och en och annan svamp. Lägger man till det som finns i skogen runt omkring och adderar grannarnas självplocksodlingar är potentialen nästan obegränsad. Oj, vad jag ska plocka i sommar! 

Fylla på skafferiet. Vi äter fortfarande det sista av förra årets skörd men nu är det dags att fylla på förrådet med ny sylt, saft, marmelad, goda inläggningar och inte minst se till att vi har tillräckligt med frukt och bär i frysen inför vinterns alla smoothiefrukostar. 

Flytta ut köket. Vi har haft ganska dåliga somrar värdemässigt de senaste åren men med årets start kan det ju inte gå fel. Nu är det äta utomhus som gäller och jag ska lära mig att laga vad som helst över öppen eld. Särskilt pizza, skaldjur och efterrätter. Så taggad!

Egenfiskad fisk. Har själv lite svårt att fiska eftersom jag är för blödig för att ha ihjäl firrarna när jag väl fått dem på kroken. Men nyfångade abborrar är ju det godaste som finns så jag hoppas innerligt att jag kan engagera någon av våra sommargäster i fisket. Kanske kan det rent av bli kräftskiva på egenfångade kräftor?

• Sallader till lunch. Ge mig caprese, vattenmelonsallad , panzanella, chèvre chaud, grekisk sallad eller vad som helst med solmogna tomater i och jag är nöjd. Älskar att frossa i saftigt grönt men med vinterns kalla klimat och trötta grönsaker funkar det bara inte. Det är nu det gäller.

Baka. Helst med bär.

 Bär, bär och ännu fler bär! Ska äta så mycket bär att vitaminchocken håller i sig till påsk.

• Nämnde jag bär?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..