Stora mustarhelgen

Appelmust10

Appelmust2 5ba36e5e1e68d

I helgen åkte vi äntligen tillbaka till vår sommarstuga i nordöstra Skåne. Trots inledande motgångar som feber, vildsvinsinvasion samt en mus som bosatt sig på verandan och livnärt sig på soffkuddarna, lyckades vi till slut samla oss och ta tag i helgens viktigaste uppgift: att plocka äpplen till årets must!

Vi drog fram korgar, äppelplockare och en gammal skev stege från ett av uthusen, kavlade upp ärmarna och körde igång.

Appelmust6 5ba37003a1831

Vi kvalitetskontrollerade noga…

Appelmust11

… och fyllde korg efter korg med krispiga äpplen.

Väl hemma igen körde jag med större delen av det vi plockat till Sövde Musteri. Det har blivit något av en familjetradition att fylla bilen med äpplen varje höst och åka dit. Stora som små hjälps åt att plocka och ibland sluter en och annan snäll släkting upp också. Allt mot ersättning i prima must.

En fin sak med att göra must är att det går att få snurr på riktigt stora mängder äpplen. Medan det går åt 2-3 äpplen till en äppelkaka och kanske något eller max några kilo till äppelringar kan man utan vidare plocka hundra kilo eller mer och göra must på hela härligheten. Älskar känslan som infinner sig – att faktiskt göra något av våra äpplen istället för att de ska falla till marken och ruttna bort. Lyxen att kunna gå ner i källaren och hämta upp en flaska läskande gyllengul must närhelst andan faller på är förstås också svårslagen.

Appelmust3

På Sövde Musteri fungerar det så att man lämnar in sina äpplen och får med sig motsvarande mängd färdig must hem. Man får köra fram till en stor våg där äpplena lastas av och vägs, sedan får man en lapp med antal flaskor att hämta ut i gårdsbutiken. Just min must kommer alltså rent tekniskt från äpplen som vuxit i någon annans trädgård.  Men det smidiga med systemet är att man får med sig musten med en gång och inte behöver vänta eller köra dit vid ett annat tillfälle för att hämta upp flaskor.

Alla äppelsorter går bra att musta och man kan till och med lämna in bättre fallfrukt som ju är svår att göra något vettigt av annars. Det går att lämna in både små mängder äpplen eller riktigt stora :-).

Nu har vi ett litet lager must i förrådet igen och det känns så himla fint. Flaskorna håller utan problem över ett år så för den som har några äppelträd på tomten är det faktiskt inte särkilt svårt att bli självförsörjande på juice.

Appelmust5

Tack för i år Sövde Musteri! Vi ses nästa höst när den goda musten är slut och äppelskörden 2019 dragit igång.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..