Ljummen sallad
med tre sorters kål

gronkalssallad1_ny

Ända sedan jag smakade stjärnkocken Malin Söderströms fantastiska sallad med rostad brysselkål i samband med Stockholm food and wine har jag varit sugen på att laga något liknande själv. Brysselkål känns ju verkligen som en underskattad ingrediens så länge man undviker den överkokta skolköks-versionen som många av oss vuxit upp med.

Eftersom det är jul bestämde jag mig för att gå all in med kålen så förutom brysselkål innehåller min sallad också rödkål och grönkål.

Jag har aldrig varit något fan av den klassiska brun- och rödkålen på julbordet så min plan är att servera den här salladen istället. Så mycket fräschare och godare om du frågar mig.

Vetet och all kål gör den här salladen väldigt matig så den funkar också fint att äta bara, kanske med något gott kallskuret eller lite fetaost till.

gronkalssallad2

Du behöver (4 portioner)
4 port matvete
200 g färsk grönkål
200 g rödkål
300 g brysselkål
1 gul lök
några valnötter
flingsalt

Dressing:
1,5 dl olivolja
1/2 vitlöksklyfta
1/2 dl rödvinsvinäger
1 knippa persilja
1 krm chiliflakes
1/2 tsk salt

Gör så här
• Börja med att göra dressingen. Skär bort de grövsta stjälkarna från persiljan och mixa tillsammans med övriga ingredienser tills dressingen är slät.
• Koka matvetet enligt anvisningen på paketet.
• Skär brysselkålen i halvor. Skär löken i fina klyftor. Lägg på en plåt eller i en ugnsform och ringla över lite olja och flingsalt. Rosta i ugnen på 200 grader i cirka 10 minuter.
• Repa grönkålen i små bitar och strimla rödkålen fint. Lägg i en skål och häll på hälften av dressingen. Massera in så att all kål täcks och låt stå en stund.
• Varva kål, brysselkål och matvete på ett stort fat. Toppa med valnötter. Servera med resten av dressingen.

LOADING..