Matdrömmar
i januari

varm-choklad-ny

I SÄSONG: JANUARI

Frukt och bär

Äpplen

Apelsin
Blodapelsin
Citron
Clementin
Grapefrukt
Kiwi

I skog och mark

Enbär

Övrigt

Torkade, frysta och inlagda bär, grönsaker och svampar.

Så har det blivit 2019, januari och dags för ny säsongsguide!

Nu börjar det på allvar bli svårt att hitta saker att plocka och skörda både i naturen och trädgården.

Äpplen bör fortfarande vara fina om de förvarats rätt men i år hittade mössen våra och gjorde slarvsylta av dem! Trots att de förvarades högt upp på en ställning med metallben på vår veranda. I år är det jag som städar ur och gör iordning den riktiga  fruktkällaren!

Det är ju också högsäsong för godsakerna i frys och skafferi och vi har som tur är fortfarande välfyllda förråd av bär, svamp etc.

Artskott1

Så här vill jag äta i januari 2019:

• Grodda! Längtan efter krispigt grönt är stor och det är ju smått magiskt att se hur groddar och skott frodas på fönsterkarmen trots att det är smällkallt ute.

varm-choklad1

• Komma in efter en långpromenad och dricka varm choklad med en gnutta värmande torkad chili nersmulad.

• Laga smoothies, gröt, chiapudding och allt annat frukostaktigt med bär från frysen. Har sällan varit så sugen på vitaminer!

rodbetshummus5

• Frossa i  kål och rotfrukter, men inte i grytor eller rostade i ugn. Nu är jag färdig med höstens tunga, mustiga mat och vill ha något fräschare. Rågbröd med rödbetshumus, lätta soppor och pastarätter. Helst toppade med skott eller groddar.

Räkor och vitt vin! Skaldjuren är som godast när det är kallt i vattnet och nu är jag sugen på mineraligt vitt vin igen.

• Spagetti vongole! Se ovan. Fast jag brukar välja den lokala hjärtmusslan istället för vongole-musslor till min pasta.

apelsinmarmelad3_ny_liten

• Citrusfrukter. En dag drömmer jag om ett eget orangeri fyllt med sötdoftande blommande citrusträd. Tills dess köper jag mina apelsiner, citroner och grapefrukter i mataffären. Är det någon gång man ska unna sig importrad frukt är det ju nu i januari-mars när vi inte har eget att skörda.

Vad är ni sugna på i januari?

  1. Så roligt att du hittat hit! Vad som är i säsong på Sri Lanka har jag tyvärr ingen koll på. Kan tänka mig att det skiljer sig en del från här :-). Låter så spännande att bo där!

  2. Har precis hittat till dig! Så bra med en säsongsguide! Jag bor på Sri Lanka och försöker att lista ut lite vad som är säsong här. Informationen är inte jättebra eller rättare sagt ingen alls. Men nu är det mycket kål och rotfrukter så jag satsar mycket på det.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..