Marmelad på blodapelsin

Marmelad gjord på blodapelsin. Ta till vara.

Lukten av citrusmarmelad förflyttar mig direkt till min mormor och morfars kök i Lund. Plötsligt är jag sju år gammal och sitter vid det vaxduksklädda köksbordet med min storebror och mormors yviga rosengeranium bredvid mig. Mormor och morfar pratar med varandra på finska och jag förstår inte vad de säger. Men jag älskar ljudet av deras röster och jag älskar det porlande ljudet från teet som sakta hälls upp. Lukten av rostat bröd och citrus när morfar öppnar marmeladburken och brer sin smörgås. Jag är fullständigt  trygg och inget kan någonsin hända mig.

Det här är ju högst personligt men te, rostat bröd och apelsinmarmelad känns ändå som en trio som gjord för finstämda minnen att plocka fram senare i livet. För det är ju sällan det är nyårsafton med sitt batteri av avancerade rätter och stressbryt vi minns på det här viset. Utan små stunder i vardagen som inte är något särskilt men ändå fantastiska i sin enkelhet.

I år gör jag min citrusmarmelad på blodapelsiner för de är de godaste apelsinerna – trots benhård konkurrens. Kanske kommer jag att minnas hur det var när vi åt de här burkarna om tjugo år, vem vet?

Du behöver
1 kg ekologiska blodapelsiner
1 citron
1 vaniljstång
12 dl socker
8 dl vatten

Gör så här
• Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg stång och frön i en vid gryta.
• Skölj och borsta frukten noga. Skär den i klyftor som skivas riktigt tunt. Pilla bort eventuella kärnor.
• Lägg fruktbitarna i grytan med vaniljen och häll på vattnet. Koka under lock i 45 minuter så att frukten mjuknar.
• Tillsätt sockret under omrörning och koka kraftigt utan lock i omkring 15-25 minuter. Skumma ytan med en sked vid behov. Gör marmeladprovet för att kontrollera när marmeladen är färdigkokt: Häll upp lite marmelad på ett kylskåpskallt tefat och dra med sleven i marmeladen. Stannar rännan kvar är marmeladen klar – flyter den ihop ska den kokas längre.
• Häll upp marmeladen på heta steriliserade glasburkar. Förvara burkarna i kylskåp när de svalnat.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..