Odlingsåret 2019 del 1: radhusträdgården

Min nyanlagda köksträdgård – efter tre månader. Ta till vara.

V

år lilla radhusträdgård, på runt 70 kvadratmeter, påbörjades i april förra året. Då fick den gräsmatta och häckplantor som planterades av byggföretaget. Under året som gått har vi fixat fyra pallkragar att odla i och planterat två äppelträd. En bra start ändå! Det här vill jag göra 2019:


• Årets stora projekt blir att anlägga en
kryddrabatt bredvid pallkragarna och flytta alla kryddväder som nu växer i en av pallkragarna dit. Varvat med kryddväxter vill jag plantera  blommor – för att det är fint men också för att det drar till sig fjärilar och nyttiga insekter. Funderar på solrosor, kryddtagetes, kransveronika, och blå bolltistel. Kanske sticker jag ner några störar och planterar humle som kan hjälpa till med insynen innan den nyplanterade häcken vuxit till sig också. Finns det plats vill jag gärna ha någon flott kantväxt längs hela rabatten, en lavendelhäck kanske? Eller grå helgonört som jag såg användas som kantväxt i Frankrike. Så otroligt fint! Fast jag vet inte om den klarar sig här.

Dahlior1

• I två av pallkragarna blir det
dahlior precis som förra året. Nu ligger knölarna på vinterförvaring i vårt förråd eftersom de inte tål frost. Hoppas så att de klarat vintern!

Kokstradgard2

• Förra året fick barnen en pallkrage att odla vad de ville i och det blev succé direkt. Jag tror att de vill köra på
pumpa och vattenmelon i år igen men vi får se vad det blir när de bläddrat klart i frökatalogen.

• I den fjärde pallkragen kommer det att bli ett sprillans nytt salladsland! Salladsblad känns ju verkligen som en av de bästa sakerna att odla själv. Jag är så less på att köpa blad i påse som ofta blir trista redan efter ett par dagar i kylen.  Ju fler olika sorter desto bättre tänker jag! Ruccola, mangold, spenat och någon rödbladig sort för lite flärd. Gärna några bra vintersorter också eftersom planen är att så i omgångar under året så att det finns krispiga färska blad att plocka så länge som möjligt.

• Förutom pallkaragarna kommer vi att odla chili, basilika och kanske någon tomat i krukor som vi lastar in i bilen och tar med oss när vi åker till stugan i sommar.

Vad  ska ni odla i år?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..