Februarimaten

semlor2

I SÄSONG: FEBRUARI

Frukt och bär

Äpplen

Apelsin
Blodapelsin
Citron
Clementin
Grapefrukt

I skog och mark

Enbär

Övrigt

Torkade, frysta och inlagda bär, grönsaker och svampar.

D

et har blivit februari och säsongsguiden är uppdaterad! Fast den är i princip identisk med förra månadens guide. Inte mycket nytt finns ju att plocka så här års. De äpplen som finns kvar har blivit lite skrynkligare i skinnet. Det är allt. Trots det är min vårlängtan stor och jag vill så gärna äta saker som påminner om att vi går mot ljusare tider.

Så här ser mina planer för maten ut i februari:

salvia2

 • Smaksätta med vintergröna örter. En del av mina örter i pallkragen ute är fortfarande fina och det känns så lyxigt att kunna gå ut i trädgården och plocka något som åker rakt ner i grytan redan nu. Nu vill jag ha salvia, timjan och rosmarin i allt!

soppa_ny2

 • Åka på utflykt under februarilovet och ta med hemgjord blåbärssoppa.
 • Börja  så. Odlingen inomhus är redan igång med året-runt-trotjänarna skott och groddar. Men redan nu vill jag också förbereda inför årets skörd genom att så chili och andra fröer som kan sättas tidigt.

  morotssoppa

 • Laga morotssoppa med med apelsin. Och andra värmande soppor på rotsaker.

  semlor

 • Fortsätta laga frukost, mellanmål och efterrätter av bär från frysen. Varvat med säsongens citrusfrukter.
 • Göra pajer och piroger av vinterns grönsaker. Vårigare mat än paj finns väl knappt?

  appelscones-ny

 •  Ta vara på fjolårets sista äpplen. Mössen åt ju upp merparten av våra vinterförvarde äpplen men några stackare, som legat i kylskåpet i radhuset sedan i höstas, finns fortfarande kvar. Vid det här lagret är de skrynkliga och mjöliga och inte så goda att äta som de är. Tur att det finns massor av gott man kan laga av dem! Kanske blir det äppelscones, äppelplättar eller äppelkompott med mandelgrädde?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..