Saker att äta i mars

nasselpesto2

I SÄSONG: MARS

Frukt och bär
Äpplen

Apelsin
Blodapelsin
Citron
Clementin
Grapefrukt

Att plocka i naturen
Maskros
Kirskål
Nässlor
Enbär
Tusensköna

Övrigt
Torkade, frysta och inlagda bär, grönsaker och svampar.

D

et har äntligen blivit mars! Men det är förmodligen den månad som är mest utmanande matmässigt. Det är den första vårmånaden och jag vill ha vår på tallriken. Samtidigt är ungefär samma saker i säsong  som i december. Men vem är sugen på decembermat nu? Samtidigt vill jag inte gå all in med smaklösa frukter och grönsaker från andra sidan jorden. Vad göra?

Här är min plan så här långt:

 • Laga våriga soppor. Helst gröna (hur vårigt?) och gärna med en ägghalva eller ett pocherat ägg i. Grönkålssoppa, grön ärtsoppa och förstås nässelsoppa om jag hittar tillräckligt mycket nässlor.

  krasse_ta_till_vara

 • Toppa allt med något grönt. Ge linsgrytan och kikärtsditon en touch av vår genom att lägga groddar eller skott ovanpå. I år har jag ju redan  hittat nässlor, enstaka blad av kirskål och maskros men det är inga stora mängder. Det fina är att det räcker med några få blad på tallriken för att våren ska göra sig påmind.

  gronkalspasta

 • Laga min grönkålspasta med massa vitlök och torkad chili.

  Chevre_chaud3

 • Hålla utkik efter späda blad i trädgården. I april brukar det vara högsäsong för nässlor och andra gröna vårblad i fruktträdgården. Men redan nu börjar de titta upp. Om det milda vädret håller i sig kan vi nog snart fylla korgarna.

  picklad-rodlok1

 • Alltid ha en burk picklad rödlök i kylen. Vem blir inte glad av färgen? Och smaken!
 • Matiga sallader till lunch. Nu börjat jag bli sugen på sallader igen. Gärna i matiga varianter med korn eller matvete och helst toppade med årets första tusenstjärnor.
 • Skaldjur!  Fortfarande i sin bästa säsong från kalla hav.

citronyoghurt2

 • Kräma ut det sista ur frysen. Min deadline för att äta upp fjolårets frysta bär är när rabarbern kommer, för det mesta i början av maj. Då vill jag hellre använda det färska. Två månader kvar att tömma frysen nu alltså!

  rodbetor_snodroppar

 • Fixa vår på bordet genom att plocka in de första blommorna och driva kvistar från våra fruktträd. Rätt inramning är inte att underskatta!
 • Så ruccola och andra frön som kan sättas tidigt i mina pallkragar. Kanske blir de inte klara att skördas nu i mars men nu dröjer det inte länge förrän det går att  plocka sina egna salladsblad.
 1. I’ⅼl right away grab your rss feed as I can noot to find your email
  subscription hyperⅼink or e-newsletter ѕervice. Do you’ve any?
  Please let me սndеrstand in order that I could suЬscribe.
  Thanks.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..