Odlingsåret 2019 del 2: fruktträdgården

appelmust9

För ett tag sedan skrev jag om mina planer för vår  radhusträdgård det här året. Men vi har ju också en annan trädgård: fruktträdgården vid sommarhuset i nordöstra Skåne!

Den är på många sätt den lilla nyanlagda radhusträdgårdens totala motsats; 10 000 kvadratmeter vildvuxen urträdgård med brokiga ängar, sly, branta sluttningar, uppvuxen skog och gamla knotiga fruktträd insprängda här och var. Mot radhusets noggrant tillplattade 70 kvadratmeter gräsmatta framstår den som en knotig, växande urkraft.

syrensocker4

Det som ska likna gräsmatta i fruktträdgården fylls genast av högar från mullvadar, bökas upp av vildsvin och vill man springa barfota fram får man akta sig för huggormar, rådjursbajs och taggiga björnbärsskott. I radhusträdgården går det att gå ut och rensa ogräs och bli färdig på en halvtimme. I fruktträdgården har vi hela ängar fyllda av kirskål, maskrosor och nässlor.

nasselpesto5

klappgrot

Där radhusträdgården gränsar till grannarnas små gräsplättar  med en bostadsrättsparkering i fonden gränsar fruktodlingen till djupa skogar och berg på tre sidor och till vår älskade sjö på den fjärde.

Fruktträd

Fruktträden planterades under andra världskriget då bristen på mat fick många i trakten att satsa på fruktodling. Det sägs ha funnits över hundra träd på vår tomt men nu är många av dem borta. Eller gamla och skruttiga. Våra planer för trädgården handlar därför mycket om att försöka bevara de fruktträd som fortfarande finns kvar. Och om att plantera nya!

marangsviss3

Mitt långsiktiga mål är att alla ätliga bär och frukter som går att odla hos oss i zon 1 ska finnas där. Kanske har jag fått storhetsvansinne. Men jag vill bara kunna fylla en korg med lingon, bigarråer, mullbär eller havtorn, laga flädersaft från egna buskar och njuta av solvarma fikon direkt från trädet.

Möjligheterna är åtminstone näst intill oändliga i och med att vi har plats för det mesta. Utmaningen ligger i att vi inte är där hela tiden och att vi inte kan pyssla om trädgården så mycket som vi skulle vilja. Så vi skyndar långsamt och planterar något nytt varje år.

Det här vill jag göra 2019:

rulltarta5

 • Plantera fler bärbuskar. Vi har redan en enorm gammal svartvinbärsbuske, en krusbärsbuske och en del hallon. Men jag vill gärna ha röda och vita vinbär och mer hallon (vem vill inte det?). Just bärbuskar är ju väldigt tacksamt att odla vid sommarhus – kräver minimalt med skötsel och ger nya fina bär varje år.

 • Göra om sandlådan till jordgubbsland. Vi köpte sandlådan till barnen för några år sedan men nu vill de hellre ha jordgubbar än sand. Jag förstår dem.

  orter_ny

 • Fortsätta att bygga ut örtträdgården. Vi är så glada för vår lilla kryddträdgård som finns rakt utanför sommarhusets ytterdörr. Mina föräldrar satte de första kryddväxterna för många år sedan och vi fortsätter att plantera några nya plantor varje år. I år är jag sugen på att testa att odla körvel. Jag drömmer också om att rama in kryddträdgården genom att sätta apotekarrosor längst bak.

  Rodbetssallad1

 • Smyga in lite grönsaksodling. Egentligen hade vi sagt att vi inte skulle odla grönsaker i fruktträdgården. De kräver ju en del jobb med tillsyn, ogräsrensning och vattning. Men vi är ju i vår sommarstuga hela sommaren och jag känner ändå att man måste kunna gå ut i trädgården och dra upp några jordiga rödbetor eller komma in med en tallrik nyplockade sockerärtor för att det ska bli sommar på riktigt. Så i år har vi bestämt oss för att prova att odla i liten skala. Men bara det allra nödvändigaste. Som i vårt fall är gul och grön zucchini, rödbetor, gulbetor och polkabetor, dill till kräftorna i augusti, salladslök och rödlök.  Plus olika sorters salladsblad såklart. Och så tar vi med oss chili, någon tomat och några krukor basilika från radhusträdgården när vi åker upp för sommaren.

  RAMSLOKSPASTA4

 • Försöka få ramslöken att trivas och att sprida sig till nya ställen. Ätliga vilda växter som kommer igen varje år är ju som gjorda för sommarstugeodling. Kirskålen och nässlorna behöver kanske inte sprida sig men jag är ändå glad att vi har dem och kan skörda gröna blad hela försommaren.

  aggrora5

 • Få in fler blommande växter. Det blir solrosor kring grönsakslandet, luktärtor i krukor på altanen och så hoppas jag att mina pelargoner tar sig fint efter vinterförvaringen i källaren. I en lite vildare trädgård handlar det ju annars mest om att hitta sorter som trivs där de är utan handpåläggning. Jag brukar samla frön i omgivningarna när jag är ute och går som jag slänger i ängarna i hopp om att få in fler blommor där men det går ganska långsamt. I år kanske jag köper några plantor av midsommarblomster och planterar in också. Älskar midsommarblomster! En annan plan är att försöka hjälpa vitsipporna som växer vid båthuset att sprida sig till skogen bakom bostadshuset. Det vore ju drömmen att stå och diska och titta ut över en blommande vitsippeskog!

  Nasselsoppa4

 • Sätta upp stängsel runt hela trädgården. Kanske inte det roligaste projektet men nödvändigt eftersom vildsvinen i trakten blir fler och det är svårt att göra något alls med  trädgården när de kommer och bökar upp. Vi har redan fina gamla stenmurar runt tomten men de har öppningar lite här och var och har dessutom rasat på några ställen. Vi vet inte riktigt hur vi ska renovera dem så ett första steg blir att bygga på med stängsel på utsidan. Det här blir påskens stora projekt.

  Appelmust7

 • Plantera ett fruktträd. Ett nytt fruktträd om året känns väl som en rimlig plan? Vi har inte bestämt vilket det blir men högst på min lista står nog ett plommonträd. Det fanns ett enormt sådant på tomten när den tillhörde mina föräldrar men det finns tyvärr inte kvar längre. Jag minns fortfarande mammas ljumma plommonkaka under sensommaren och sedan trädet försvann känns det som något saknas i trädgården.

Vad har ni för odlingsplaner i år? Dela gärna med er i kommentarsfältet!

 1. Inga dåliga planer, men mycket inspirerande. Lycka till!
  Fina foton och trevlig text.

  1. Tack! Så här tidigt på våren är det ju lätt hänt att planerna blir en aning överambitiösa. 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..