Min ramslökssoppa

Plocka ramslök. Ta till vara.

N

u känns det som våren har kommit till Skåne för att stanna. Kanske kommer det något bakslag, vem vet? Men nu blommar ändå de första påskliljorna och för några dagar sedan var jag ute i skogen med mamma och plockade årets första ramslök!

Bladen är redan hyfsat stora och börjar bilda sina gröna lökdoftande mattor mellan alla porlande vårbäckar. Mysigare utflykt så här års får man ju leta efter.

Av skörden valde jag att göra en grön ramslökssoppa med crème fraiche. Är så nöjd. Enligt min man är detta nämligen något av det godaste jag gjort till bloggen.

Ramslök och kirskål. Ta till vara.

Ramslöken förlorar sin riviga smak vid upphettning men det gör inte så mycket eftersom det skulle bli lite väl starkt att äta en hel tallrik soppa med den skarpa, råa ramslökssmaken. För att ändå få lite lagom sting i soppan serverar jag den med en ramslöksolja gjord på ramslöksblad som mixas med lite olivolja. Det blir det bästa av två världar. Mild, len soppa och rivig, intensiv olja för att vässa smaken.

Ramslökssoppa med ramslöksolja. Ta till vara.

Du behöver

1 gul lök
2 msk smör
2 msk vetemjöl
7-8 dl grönsaksbuljong
1 stor bunt ramslök (ca 70 g)
1-2 dl crème fraiche
1 tsk pressad citron
salt och peppar

ramslöksolja
1 dl olivolja
ramslöksblad
flingsalt

Gör så här

  • Skölj ramslöjksbladen och hacka dem grovt.
  • Gör ramslöksoljan genom att mixa olivoljan med några ramslöksblad och lite flingsalt. Ju fler ramslöksblad desto starkare olja.
  • Hacka löken och fräs den mjuk i smöret. Tillsätt vetemjölet och rör runt. Häll i buljongen och koka i 10 minuter.
  • Ta kastrullen från värmen, lägg i ramslöken och mixa soppan slät. Tillsätt crème fraichen och koka upp hastigt. Smaka av med salt, peppar och pressad citron.
  • Ringla lite ramslöksolja över varje tallrik vid serveringen.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..