April. April!

kirskalssnurror

I SÄSONG: APRIL

Frukt och bär

Äpplen

Apelsin
Citron
Grapefrukt
Kiwi

Att plocka i skog och mark

Maskros
Kirskål
Nässlor
Ramslök
Enbär
Tusensköna
Viol

Övrigt

Torkade, frysta och inlagda bär, grönsaker och svampar.

H

urra, det är april! Solen skiner, säsongsguiden är uppdaterad och jag är så peppad på allt jag ska plocka och äta framöver. Äntligen finns bra saker i säsong igen!

Jag har ju redan smygstartat våren med att plocka lite ramslök, nässlor, kirskål och maskrosblad. Men det är nu i april som säsongen för vårens späda blad är på topp.

Det här drömmer jag om att äta i april:

RAMSLOKSPASTA4

  • Ramslök! Den senaste veckan har vi ätit olika rätter med ramslök nästan varje dag. Men jag får icke nog. Vill bara fortsätta plocka. Och äta! Ramslökssalt och ramslökspesto står näst på tur. Hoppas också på att få till en riktigt god ramslökssill till påsk.

Nasselsoppa3

  • Nässelsoppa. Den allra godaste soppan om du frågar mig. Vårens mesta måste i matväg!

chevre_chaud1

  • Chèvre chaud på ogräs och andra krispiga sallader. Under vintern är jag inte så sugen på sallader om det inte är väldigt matiga varianter. Men så fort gräset blir grönt och fåglarna börjar kvittra känns sallad som ett rimligt lunchalternativ igen. Hoppas att mina salladsblad i pallkragen snart är  redo att plockas.
  • Pajer och piroger på säsongens ingredienser. Ger mig en föraning om sommaren, buffémat och studentskivor.

Rabarbersaft3

  • Äta ute. Och då menar jag inte på restaurang (även om det är härligt det med). I april brukar ju de första varmare dagarna inträffa. När man plötsligt kan ta av sig jackan och rulla upp byxbenen. Jag tänker se till att vara ute när det inträffar. Med min familj och en korg fullpackad med den bästa utflyktsmaten!
  • Fånga violerna. När jag var barn var violtabletterna mitt favoritgodis och den där svårfångade aromen av viol är fortfarande något av det mest utsökta jag kan tänka mig. Därför är jag väldigt sugen på att testa att använda blommorna i matlagning. De blommar tidigt – här i Skåne har de redan tittat fram. Men säsongen är kort och det gäller att hinna plocka innan de plötsligt är spårlöst borta igen. I år ska jag inte missa dem!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..